Berita Hari Ini

Lim: Prestasi Ringgit Perlu Dinilai Secara Tahunan

Menteri Kewangan Lim Guan Eng berkata prestasi ringgit seharusnya dinilai secara tahunan, bukannya mengikut harian.

Beliau berkata demikian ketika ditanya sama ada langkah fiskal sedang dilaksana untuk menyokong mata wang itu selepas ia merosot ke nilai terendah dalam tempoh tiga bulan, minggu lalu.

“Kita perlu melihat prestasinya untuk tempoh setahun. Penilaian harian tidak tepat… kerana ringgit atau pasaran (mata wang) akan naik dan turun setiap hari,” katanya ketika wawancara bersama media semalam.

Selasa lalu, ringgit jatuh ke paras 4.1285 berbanding dolar AS (penurunan 0.54 peratus) – terendah sejak 25 Januari 2019.

Semalam ia terus jatuh ke paras 4.1300.

Pada tempoh sama tahun lalu, ringgit didagang pada kadar kira-kira 3.8900 berbanding dolar AS.

Bloomberg sebelum ini melaporkan penurunan ringgit pada masa ini disebabkan kebimbangan pengeluaran modal daripada Malaysia.

Laporan The Star pada 13 April lalu memetik Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad sebagai berkata, kerajaan mungkin akan memperkenal langkah bagi melindungi ringgit jika spekulator terus menyerang mata wang itu.

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");