Membawang Hari Ini

‘Manusia Kalkulator’ Duduki Tempat Kedua Asia Got Talent 2019

SINGAPURA – “Manusia kalkulator” Malaysia Yaashwin Sarawanan diumumkan menduduki tempat dua teratas daripada sembilan persembahan pada pertandingan bakat Asia Got Talent 2019 yang baru berakhir.

Yaashwin, 15,mengucapkan terima kasih walaupun persembahannya menerima undi yang rendah berbanding ahli silap mata dari Taiwan, Eric Chien, yang dinobatkan sebagai pemenang pada pertandingan tiga persembahan musim ini.

“Ia di luar harapan saya untuk menduduki di dua teratas. Daripada 200 persembahan, ia rapat kepada sembilan dan hari ini saya hanya bersaing dengan Eric Chien,” katanya kepada Bernama dan Harian Metro ketika ditemui selepas Keputusan Pertandingan di sini.

Sebagai menduduki tangga dua teratas, Yaashwin perlu melakukan persembahan penutup dan memilih tema “Back to Skool”yang memerlukan penglibatan ketiga-tiga juri David Foster, Anggun Cipta Sasmi dan Jay Park, di atas pentas bersamanya.

Beliau memukau penonton pada pertandingan grand final dengan membuat persembahan “calendar problem” apabila mendapat mengenal pasti dengan tepat peristiwa tertentu berlaku dengan “menghitung” dari tarikh, bulan dan tahun.

Kesemua juri mendapat jawapan yang tepat daripada Yaashwin, pelajar SMK Bandar Tun Hussein Onn 2.

Ketika ditanya mengenai reaksi pertama ayahnya kepadanya setelah mengetahui keputusan, Yaashwin berkata: “Ayah mengucapkan tahniah kepada saya.”

“Dia bertanya kepada saya sama ada saya bersedih. Saya berkata tidak, dan ayah kemudian berkata kata hebat dan saya berbangga dengan anda. ”

Yaashwin menyertai kelas abakus dan aritmetik mental ketika dia berusia 7 tahun dan muncul sebagai juara dalam International Abacus and Mental Arithmetic Competition pada 2017.

Sebagai pemenang pertandingan Asia Got Talent, Eric Chien yang bari-baru ini muncul sebagai pemenang kategori Close-up Magic Fedération Internationale des Sociétés Magiques yang juga dirujuk sebagai World Championship of Magic, meraih hadiah utama bernilai US$100,000.

Sementara itu, kumpulan wanita Malaysia, NAMA, menduduki tiga ke bawah bersama penari jalanan Junior Good Vibes dari Filipina dan penari “cry wheel” Yang Shih Hao dari Taiwan.

Kesemua sembilan persembahan bergantung kepada undian awam dalam talian selama seminggu.

Persembahan lain ialah penari akrobatik dari Filipina Power Duo, kru tarian Taiwan Maniac Family, penyanyi Indonesia Siti Saniyah, dan tukang cerita wayang kulit Shadow Ace dari Filipina.

Asia’s Got Talent adalah adaptasi ke-67 dalam format pertandingan “Got Talent” yang memasuki Guinness-World-Record yang disiarkan di 186 negara.

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");