Perak Hari Ini

Semalam Sokong Hanya Untuk Satu Jam: Hari Ni Keluar Kenyataan Penafian

IPOH: Berikutan isu Menteri Besar Perak, satu bentuk solidariti telah diwujudkan dikalangan semua Exco kerajaan negeri akan tetapi masih wujud duri dalam daging dalam sokongan itu.

Pada satu sidang media semalam, kesemua 10 anggota exco Perak telah memberikan sokongan tidak berbelah bahagi kepada Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu.

Tetapi kurang dari sejam selepas sidang media itu, seorang daripada mereka berkata bahawa dia berada di sana hanya “atas perintah”.

Dipetik dari akhbar The Star, Exco Pendidikan, Sains, Alam Sekitar, Teknologi Hijau dan Penerangan, Dr Abdul Aziz Bari, yang didakwa telah menjadi suara dalam klip audio terkini yang mengkritik Ahmad Faizal turt hadir.

Bagaimanapun, hari ini, Aziz Bari tampil dengan kenyataan baharu dan menafikan laporan yang dibuat akhbar The Star.

Menerusi kenyataan tersebut, laporan berkenaan disifatkan sebagai tidak tepat dan Aziz turut menyatakan sokongannya terhadap MB Perak.

Semasa sidang media oleh anggota exco di Bangunan Perak Darul Ridzuan, semalam, Abdul Aziz dilihat duduk bersama orang lain yang berada di sana untuk menyatakan sokongan mereka kepada MB.

Apabila ditanya apa yang dilakukannya di sana, Abdul Aziz menjawab dalam mesej teks bahawa dia berada di sana “atas perintah”.

“Mereka meminta saya untuk datang, bukan untuk menjadi degil dan semua orang tahu ‘permainan’, “kata Abdul Aziz yang enggan mengatakan siapa” mereka “dan” permainan “itu.

Abdul Aziz turut menafikan bahawa suaranya yang berada di klip audio membantah MB dan tidak percaya akan kepimpinannya.

Pada sidang media semalam, ahli exco kanan, Asmuni Awi yang mewakili semua exco dan ADUN PH berkata mereka semua akan tetap berdiri di belakang Ahmad Faizal sebagai MB.

Beliau berkata sidang media itu diadakan untuk menenangkan kontroversi yang timbul daripada rakaman audio yang meletakkan kepimpinan Ahmad Faizal.

Dalam temu bual dengan The Star hanya beberapa hari lalu, Abdul Aziz bagaimanapun mendakwa bahawa Ahmad Faizal tidak mempunyai karakter dan apa yang diperlukan untuk menjadi MB.

“Kami mahu pemimpin, bukan pelawak,” kata Abdul Aziz.

Beliau berkata bahawa dia sanggup “menukar baju” dari DAP kepada Parti Pribumi Bersatu Malaysia jika itu adalah apa yang diperlukan untuk menjadikannya MB, dan mendakwa bahawa dia mempunyai sokongan akar umbi dari Bersatu, dengan syarat beliau adalah ahli Bersatu.

“Borang keahlian saya (Bersatu) ada di dalam beg. Saya tidak melompat kapal, hanya menukar baju,” katanya.

 

 

 

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");