Berita Hari Ini

Suami Tampar Isteri Dihukum Penjara Setahun

KUALA TERENGGANU: Seorang lelaki dijatuhi hukuman penjara satu tahun di Mahkamah Majistret di sini, hari ini kerana menampar isterinya dalam satu pertengkaran di rumah mereka.

Keputusan itu dibuat Majistret Abdul Hayyi Salim selepas tertuduh, Mohd Hafiz Mohamad, 25, dari Marang mengaku salah terhadap pertuduhan mengikut Seksyen 323 Kanun Keseksaan dan dibaca bersama Seksyen 326A Kanun Keseksaan.

Mengikut pertuduhan, tertuduh didakwa dengan sengaja menyebabkan cedera terhadap isteri, Nur Aina Diana Mat Yaman, 32, di sebuah rumah di Kampung Alor Atas Tol, di sini, jam 9 malam pada 17 April lalu.

Pendakwaan dijalankan Timbalan Pendakwa Raya, Lee Ka Full, manakala tertuduh tidak diwakili peguam.

Sementara itu, di Mahkamah Majistret berasingan, tertuduh turut mengaku salah terhadap pertuduhan memukul anak tirinya berusia lapan tahun.

Mengikut pertuduhan, tertuduh didakwa dengan sengaja menyebabkan cedera terhadap kanak-kanak perempuan terbabit di lokasi, masa dan tarikh sama.

Bagi kesalahan itu, tertuduh berdepan pertuduhan mengikut Seksyen 323 Kanun Keseksaan dan dibaca bersama Seksyen 326 (A) kanun yang sama. Jika sabit kesalahan, tertuduh berdepan hukuman penjara selama setahun atau denda sehingga RM2,000 atau kedua-duanya.

Sejurus pengakuan bersalah tertuduh direkodkan, Majistret Noor Mazrinie Mahmood menetapkan 13 Mei depan sebagai tarikh sebutan semula kes untuk fakta dan hukuman.

Tiada sebarang jaminan ditawarkan kepada tertuduh.

Pendakwaan dijalankan Timbalan Pendakwa Raya, Nur Nabihah Hanin Ayim.

Sebelum ini, seorang wanita menanggung kesakitan apabila pertanyaannya itu dibalas dengan tamparan hanya kerana mempersoalkan tindakan suami memukul anaknya.

Mangsa yang sedang mandi ketika itu mendengar tangisan anaknya sebelum ternampak tertuduh sedang memukul anak hasil perkahwinannya sebelum ini.-BHarian

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");