Berita Hari Ini

Jho Low setuju jual rumah RM161j di Los Angelas

Ahli perniagaan Low Taek Jho atau Jho Low bersetuju untuk menjual rumahnya bernilai AS$39 juta (RM161 juta) di Los Angeles, yang dipercayai diperoleh menggunakan dana 1MDB yang diselewengkan dan menjadi subjek pelucutan harta dalam siasatan Jabatan Kehakiman AS (DOJ).

Dalam pemfailan kepada Mahkamah Daerah Negeri AS untuk Daerah Tengah California malam tadi (waktu Malaysia pagi ini), perwakilan Low dan pendakwa AS bersetuju untuk menjualnya.

Bagaimanapun, perkembangan terbaru itu tidak bermakna bahawa Jho Low, yang mencabar pelucutan harta itu melalui Oriole Drive (LA) LLC, menyerahkan tuntutannya.

Sebaliknya, kedua-dua pihak bersetuju bahawa harta itu perlu dijual kerana ia dalam kategori ‘tidak dapat diperbaiki’ dan sebarang pertikaian selepas ini akan berupa hasil daripada penjualan.

“Kedua-dua pihak setuju bahawa penjualan interlokutori Harta Hak Tergugat adalah wajar dan perlu … kerana harta tersebut berisiko merosot dan rosak karena tidak akan didiami semasa penangguhan litigasi ini jika tidak dijual kepada pihak ketiga,” jelas pemfailan itu.

Selain itu, pemfailan yang dilihat oleh Malaysiakini itu juga berkata perbelanjaan menjaga harta itu berlebihan dan/atau tidak seimbang dengan nilai pasarannya.

Pemfailan itu berkata, purata perbelanjaan penyelenggaraan bulanan dan perbelanjaan utiliti berjumlah AS$3,750 (RM15,534) dan kos insurans tahunan ialah AS$145,000 (RM600,662) manakala perbelanjaan cukai tahunan adalah AS$500,000 (RM2.07 juta).

“Semua pihak bersetuju bahawa … (a) jualan interlokutori adalah sesuai untuk memelihara nilai Harta Tanah Hak Defendan dan meminimumkan perbelanjaan yang berkaitan dengan menjaga dan memelihara Harta Tanah Hak Terdakwa dalam keadaan semasa,” katanya.

Tindakan pelucutan hak harta

Jualan itu akan dilaksanakan oleh Ernie Carswell & Associates, yang dipersetujui bersama.

Bagaimanapun, jika jualan tidak dapat diselesaikan dalam tempoh 270 hari, maka kerajaan AS akan mempunyai budi bicara untuk melantik seorang ejen pilihan.

DOJ percaya AS$4.5 bilion telah disalahgunakan dari 1MDB dan dicuci melalui sistem kewangan global, termasuk AS.

Setakat ini, ia telah memulakan tindakan serahan kira-kira AS$1.7 bilion aset, dipercayai telah diperoleh menggunakan dana haram.

Bekas perdana menteri Najib Razak kini berdepan perbicaraan berhubung skandal 1MDB di Malaysia manakala Jho Low, yang didakwa tanpa kehadiran di mahkamah di Amerika Syarikat dan Malaysia.

Kedua-duanya menafikan salah laku.

Sementara itu, jurucakap Jho Low tidak mengakui pemilikan ahli perniagaan itu ke atas hartanah berkenaan namun mengakui rundingan dengan kerajaan AS.

“Kami mengalu-alukan penyelesaian yang baik untuk menyelesaikan tuntutan ini.

“Perjanjian yang dirundingkan ini sangat berbeza dengan tindakan bermotivas politik rejim tertentu, yang tidak hanya menyita aset secara haram dan menjejaskan nilai aset itu tetapi juga menunjukkan ketidakpercayaan yang konsisten atas kedaulatan hukum, nilai-nilai demokrasi dan hak-hak asasi manusia,” katanya.

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");