Berita Hari Ini

Kadir Jawab TMJ: Pacal Yang Hina Berhak Bincang Di Mana-Mana

Blogger A Kadir Jasin berkata rakyat bebas untuk membincangkan apa sahaja di negara ini, termasuk perbicangan untuk memastikan bahawa raja-raja tidak “merosakkan diri” mereka.

Kenyataan itu dilihat sebagai respons terhadap bidasan Putera Mahkota Johor, Tunku Ismail Sultan Ibrahim terhadapnya semalam.

Tunku Ismail malam tadi mengatakan beliau tahu “Kadir” mengadakan pertemuan di Menara Ilham bagi mengadakan perbincangan untuk ‘menghabiskan’ pihak Istana Johor.

Menara Ilham menempatkan pejabat orang kuat Dr Mahathir Mohamad iaitu Daim Zainuddin.

Kadir sering berada di sana ketika mesyuarat Majlis Penasihat Kerajaan (CEP) yang dipengerusikan bekas menteri kewangan itu.

Menulis di Facebook hari ini, penasihat media kepada perdana menteri itu berkata tidak salah bagi “pacal yang hina” untuk bertemu di mana-mana dalam era Malaysia Baru dan berbincang mengenai keadaan negara ini.

“Sama ada di menara yang tinggi, kopitiam atau gerai mamak, rakyat bebas membincangkan kos sara hidup, kebebasan dan peranan media dan pembangunan politik, termasuk di Johor.

“Kami banyak bercakap tentang menteri-menteri dalam Pakatan Harapan, menteri besar dan ketua menteri, Osman (Sapian) sudah pergi dan sekarang (Dr) Sahruddin (Jamal) adalah MB Johor.

“Sekiranya Umno dan PAS bebas untuk mengatakan demonstrasi di Kuala Lumpur kononnya melindungi orang Melayu, Islam dan monarki, kita juga bebas untuk membincangkan cara dan jalan melindungi semua rakyat Malaysia dan memastikan raja-raja berperlembagaan tidak ‘merosakkan’ diri,” katanya.

Beliau kemudian menggesa rakyat Malaysia untuk menghargai dan melindungi Perlembagaan Persekutuan.

“Kami mahu keutamaan diberikan kepada rakyat yang mengundi Pakatan Harapan pada 9 Mei 2018,” katanya.

Komen-komen Tunku Ismail semalam dibuat selepas keluarga diraja Johor dikaitkan dengan isu tanah yang melibatkan projek Sistem Transit Aliran Johor -Singapura (RTS).

Sumber memberitahu Malaysiakini, projek itu telah terhenti akibat kenaikan kos disebabkan tanah untuk projek berkenaan ditukar milik kepada Sultan Ibrahim Sultan Iskandar, yang memerlukan pampasan dibayar.

Sultan Ibrahim sejak itu bertitah bahawa baginda bersedia untuk menyerahkan sebidang tanah di Bukit Chagar tanpa sebarang kos.

Selain tanah seluas 4.5 hektar di Bukit Chagar, satu lagi tanah seluas 2.4 hektar yang akan digunakan untuk projek RTS juga berada di bawah pemilikan Sultan Johor.

Ia memerlukan pampasan kerajaan sebanyak RM693.7 juta kepada Sultan Johor, yang berjumlah kira-kira 13 peratus daripada keseluruhan kos projek.

Tanah yang dirujuk oleh Sultan Johor adalah Lot PTB 23354 seluas 4.5 hektar, yang akan menelan belanja RM495.3 juta.

Namun tidak disebutkan mengenai Lot 45419 seluas 2.44 hektar, yang akan menelan belanja sebanyak RM198.4 juta.-Mkini

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");