Berita Hari Ini
Like

Pakar: Pastikan Pembangunan Sepanjang ECRL Hubungkan Timur, Barat

May 18, 2019
568 Views
0 Comments
4 minutes read
Pakar: Pastikan Pembangunan Sepanjang ECRL Hubungkan Timur, Barat

PETALING JAYA: Ahli ekonomi menyarankan Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (Mida) untuk melihat hubungan koridor pembangunan antara pantai timur dan barat susulan laporan sebuah agensi kerajaan menubuhkan pasukan khusus untuk mempromosi pembangunan di sepanjang Laluan Pantai Timur (ECRL).

Yeah Kim Leng, yang mengetuai program pengajian ekonomi di Sunway University, berkata laluan kereta api itu akan membantu mengurangkan kos pengangkutan bagi barangan pukal, terutama minyak kelapa sawit yang merupakan pasaran utama Putrajaya.

Industri seperti pembinaan, yang bergantung kepada bahan seperti simen, besi dan keluli, juga boleh memanfaatkan kemudahan ini, katanya memetik laporan FMT.

“Ini, seterusnya akan membawa kepada harga yang lebih kompetitif untuk komoditi itu. Oleh sebab masa dikurangkan untuk memindahkan barangan ini, ia dapat menjadikan produk kita lebih menarik,” katanya.

Rabu lalu, Mida mengumumkan penubuhan pasukan khusus untuk mempromosi pembangunan taman perindustrian, infrastruktur, hab logistik dan pembangunan berorientasikan transit di sepanjang projek ECRL, yang sambung semula kerajaan, baru-baru ini.

Katanya, pasukan itu akan memudahkan, menilai dan mengkaji semula pelaksanaan Projek-projek Pemecut Ekonomi (EAP) di sepanjang koridor ECRL.

Memuji rancangan Mida bagi penubuhan pasukan itu, Yeah berkata agensi itu juga boleh melihat ke arah mengintegrasikan rancangannya dengan Majlis Pembangunan Wilayah Ekonomi Pantai Timur (ECER), satu inisiatif yang ditubuhkan Abdullah Ahmad Badawi ketika menjadi perdana menteri.

Pada Mac, kerajaan melalui ECER berkata ia bertujuan untuk menarik tambahan RM17 bilion dan merealisasikan pelaburan swasta sebanyak RM15 bilion, mewujudkan 31,000 lagi peluang pekerjaan untuk penduduk tempatan.

Yeah mencadangkan Mida mengintegrasikan 2 konsep itu kerana ia mempunyai objektif yang sama dalam mendorong pembangunan ekonomi serantau.

“Dengan laluan kereta api itu, mereka dapat memanfaatkan kemudahan logistik dan membangun hab dengan kluster industri baru, termasuk pelancongan, yang memanfaatkan sumber pantai timur dan kelebihan ekonomi.”

Pakar pengangkutan, Rosli Azad Khan bersetuju dengan cadangan itu, mengatakan Mida perlu melihat hubungan pantai timur dengan selatan, terutamanya Lembah Klang.

Dengan cara ini, katanya, Mida dapat mengalihkan pergerakan kargo dari Pelabuhan Klang ke arah selatan.
Beliau menambah adalah mustahil untuk mengangkut kontena dan kargo pukal dari Pelabuhan Klang menggunakan rangkaian keretapi semasa.

“Kini, ia perlu melalui KL Sentral,” katanya, merujuk kepada hab transit terbesar di negara ini.

“Rangkaian keretapi ini terlalu sibuk dengan tren komuter dan kereta api penumpang. Jika anda menghubungkan semua lalu lintas ke KL Sentral, ia akan sesak.”

Beliau berkata jika Mida boleh menghubungkan Pelabuhan Klang dengan ECRL, ia akan mengurangkan beban rangkaian KTM, yang digunakan untuk kargo feri. Ini akan menjadi peningkatan besar-besaran dari segi pergerakan kargo ke seluruh negara, katanya.

Beliau menggesa Mida memaksimumkan peranan ECRL dan mengambil alih tugasan yang tidak dapat dikendalikan KTM.

Beliau menambah penggunaan ECRL untuk mengangkut kargo boleh membantu menampung kos projek rel itu.

Bagaimanapun, Nazari Ismail, profesor ekonomi dari Universiti Malaya, memberi amaran pembangunan taman perindustrian sebegitu memerlukan lebih banyak perbelanjaan kerajaan.

Beliau mengakui ia akan menjana aktiviti ekonomi tetapi berkata ia berkemungkinan akan melihat peningkatan hutang Putrajaya, kerana kerajaan perlu mengambil pinjaman selanjutnya untuk merangsang ekonomi yang kemudiannya akan membebankan rakyat.

“Kerajaan mesti mencari jalan untuk memastikan semua perbelanjaan lanjut yang berkaitan dengan pembangunan taman-taman perindustrian, infrastruktur dan logistik akan dibiayai oleh sektor swasta,” katanya.

Komen & Pendapat

Comments are closed.