Berita Hari Ini

Pekan Sawah Padi Bakal Jadi Lapangan Terbang Kulim

SUNGAI PETANI: Perubahan besar boleh berlaku di kampung yang menampatkan sawah padi di Sidam Kiri, di mana Lapangan Terbang Antarabangsa Kulim bernilai RM1.6 bilion dilaporkan bakal dibina.

Jurucakap Majlis Perbandaran Sungai Petani mengesahkan lapangan terbang itu akan dibina di Sidam Kiri walaupun tapaknya yang tepat belum ditentukan.

Bagaimanapun, kerajaan Kedah memperuntukkan 600 hektar ladang kelapa sawit di sana sebagai tapak yang mungkin dijadikan lapangan terbang itu.

Sidam Kiri terletak kira-kira 40km dari bandar Kulim tetapi lokasinya tetap strategik kerana hanya berjarak kira-kira 20km dari Kulim Hi-Tech Park (KHTP), di mana syarikat teknologi multinasional termasuk syarikat cip biru seperti Infineon, Intel dan Osram membuka premis mereka di sana lapor FMT.

KHTP yang ditubuhkan pada 1996, adalah taman sains pertama negara.

Menurut kerajaan Kedah, kebanyakan pelaburan asing bernilai RM8.6 bilion tertumpu di KHTP sejak 2013.

Malah, Sidam Kiri juga berhampiran dengan kilang pemasangan kereta, Sime Darby Inokom seluas 200 ekar, yang mengeluarkan BMW, Mini, Mazda dan Hyundai, yang hanya mengambil masa 10 minit pemanduan dari Padang Serai.

Sidam Kiri sendiri bersempadan dengan daerah Kulim di Sungai Muda. Pekan itu seberang sungai dan sebelahnya ialah Sidam Kanan, yang terletak di bawah daerah Kulim.

Ini bermakna lapangan terbang itu akan dibina lebih dekat ke Sungai Petani, di mana majlis perbandarannya di bawah Sidam Kiri.

Buat masa ini, Sidam Kiri sebahagian besarnya dipenuhi dengan ladang kelapa sawit, sawah padi dan kampung yang dipenuhi bukit-bukau.

Terdapat juga kuil Siam Buddha dan banyak pondok bomoh. Industri kotej seperti ukiran kayu dan tenunan adalah perkara biasa.

Berita lapangan terbang itu bakal dibina di Sidam Kiri disokong penduduk setempat yang menyatakan itu adalah harapan bermakna untuk mereka mendapat lebih banyak peluang pekerjaan dan perniagaan.

“Jika ia benar, ini berita baik,” kata pembuat kuih Izzati Amin.

Seorang petani yang mahu dikenali sebagai Adi menambah penduduk tempatan harus diberi peluang untuk mengambil bahagian dalam projek sampingan yang lahir daripada pembinaan lapangan terbang itu.

“Saya harap kerajaan negeri akan bercakap dengan kami dan dengar mengenai apa yang kami fikir. Saya menyokong sepenuhnya projek lapangan terbang ini. Ia bagus,” katanya.

Adun Sidam, Robert Ling berkata, lapangan terbang itu akan membawa ledakan ekonomi untuk Sidam Kiri serta bandar sekitar seperti Sungai Petani, Kulim, Padang Serai.

Beliau menyuarakan harapan agar lapangan terbang dan projek sampingan yang lain akan memberi peluang pekerjaan kepada penduduk 500,000 di daerah Kuala Muda.

Beliau berkata lapangan terbang itu juga akan merangsang industri agropreneur tempatan dan perniagaan keselamatan makanan seperti pertanian padi, penanaman kelapa dan penanaman tanaman lain.

Menurut Ling, Menteri Besar Kedah, Mukhriz Mahathir sedang berunding dengan petani tempatan untuk menyediakan eksport antarabangsa bagi produk mereka melalui lapangan terbang baru.

Katanya, ramai ahli perniagaan juga berdepan cabaran untuk membawa barang-barang mereka ke Pulau Pinang untuk penghantaran disebabkan peningkatan trafik di jambatan Pulau Pinang dan kesesakan di Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang.

“Kami orang Kedah sangat menginginkan sesuatu daripada skala ini untuk kami berkembang secara ekonomi,” katanya, sambil menambah lapangan terbang baru Kulim akan melengkapi perniagaan Pulau Pinang dalam jangka masa panjang.

Beliau berkata ramai rakyat di kawasannya juga gembira kerana jalan pintas untuk ke lapangan terbang akan dibina tidak lama lagi.

Kerajaan persekutuan merancang untuk membina 2 lebuh raya berasingan dari Bandar Baharu ke Sungai Petani, dan satu lagi dari Bandar Baharu ke jambatan ke-2 Pulau Pinang dengan kos RM1.7 bilion dalam 2 fasa.

Setelah selesai, lebuh raya dari Bandar Baharu, di bahagian selatan Kedah, membolehkan laluan trafik memintas Seberang Perai di tanah besar Pulau Pinang.

Presiden Dewan Perhimpunan Cina Kedah (KCAH), Cheng Lai Hock bersetuju lapangan terbang Kulim itu membolehkan ahli perniagaan untuk mengelak kesesakan di lapangan terbang Pulau Pinang.

“Ia akan menjadi baik untuk ekonomi Kedah, dan lapangan terbang Pulau Pinang cukup sempit, dengan had sejauh mana anda dapat mengembangkannya, jadi Kulim adalah sempurna,” katanya.

Kerajaan Kedah melantik KXP AirportCity Holding Sdn Bhd (KAHSB) untuk menerajui, mengurus dan menyelaras pembinaan lapangan terbang Kulim.

Syarikat ini dimiliki sepenuhnya oleh kerajaan negeri melalui Perbadanan Pembangunan Kedah (PKNK).

KAHSB diketuai Mukhriz sebagai pengerusi, dengan 3 ahli lembaga yang terdiri daripada Setiausaha Kerajaan Negeri Ammar Shaikh Mahmood Naim, Ketua Eksekutif PKNK Abdul Rahman Abdullah dan Presiden dan CEO KLIA Premier Holdings Sdn Bhd Jamilus Hussein.

Pada persidangan DUN bulan lepas, Mukhriz berkata lapangan terbang itu dimasukkan dalam rancangan Rancangan Tempatan Daerah Kuala Muda (Penggantian) 2035, yang dipamerkan untuk maklum balas orang ramai sejak 1 April.

“KXP, pada dasarnya, menerima kelulusan dari kerajaan persekutuan untuk memberi tumpuan kepada aktiviti logistik dan kargo yang merupakan projek impak yang tinggi, membuka peluang pekerjaan kepada rakyat Kedah dalam jangka masa panjang.

“Kami merancang untuk memberi tumpuan kepada industri aeroangkasa melalui penciptaan taman perindustrian baru berhampiran lapangan terbang, yang akan menyaksikan pelabur asing masuk,” katanya dilaporkan sebagai berkata.

Kerajaan negeri menyatakan banyak pihak dari China dan Eropah menunjukkan minat dalam pembinaan lapangan terbang itu untuk menyokong taman industri Kulim dan Pulau Pinang.

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");