Panasnya Hari Ini

RM42 Juta Dipindahkan Daripada Akaun Anak Syarikat SRC Kepada Akaun Najib – Saksi

KUALA LUMPUR: Saksi ke-30, Norhayati Mohd Yunus dalam perbicaraan berhubung kes SRC International yang melibatkan bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, mengesahkan tiga pemindahan yang berlainan berjumlah RM42 juta daripada akaun bank anak syarikat SRC International iaitu Ihsan Perdana Sdn Bhd kepada dua akaun Najib.

Apabila pemeriksaan utama oleh timbalan pendakwa raya, Sulaiman Kho, Norhayati yang merupakan Pengurus Affin Bank cawangan The Curve mengesahkan tiga pemindahan yang berlainan dalam tempoh antara Disember 2014 serta Februari 2015 yang melibatkan RM27 juta, RM10 juta dan RM5 juta

Untuk rekod, Ihsan Perdana mempunyai tiga akaun semasa di Affin Bank cawangan The Curve dan dibuka pada 5 Ogos 2011, 5 Januari 2012 dan 1 Jun 2012.

Norhayati juga mengesahkan bahawa akaun Affin Bank milik Ihsan Perdana dengan nombor akhir 1108 telah memindahkan RM27 juta kepada akaun AmBank milik Najib dengan nombor akhir 880 pada 26 Disember 2014.

Ketika memberi keterangan, Norhayati berkata terdapat pemindahan berjumlah RM5 juta daripada akaun Affin Bank yang sama kepada akaun AmBank milik Najib yang berakhir dengan nombor 906 pada hari yang sama.

Pemindahan ketiga melibatkan RM10 juta pada 9 Februari 2015 daripada akaun Affin Bank kepada akaun AmBank milik Najib dengan nombor 880.

Beliau mengesahkan bahawa akaun Affin Bank yang dibuka pada 1 Jun 2012 merupakan akaun yang digunakan untuk membuat pemindahan wang tersebut.

Sebelum ini, Ihsan Perdana dikenali sebagai Gem Horizon Sdn Bhd sebelum syarikat tersebut menukar namanya dan ia merupakan syarikat yang mengendalikan program tanggungjawab sosial korporat (CSR) bagi SRC International lapor Astro Awani.

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");