Berita Hari Ini

Dr Mahathir Tiba Di Bangkok

BANGKOK: Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad tiba di sini hari ini untuk lawatan kerja empat hari di Thailand dan menyertai sembilan lagi ketua kerajaan yang menghadiri Sidang Kemuncak ASEAN ke-34.

Pesawat khas yang membawa Dr Mahathir dan isteri Tun Dr Siti Hasmah Mohd Ali mendarat di pangkalan Tentera Udara Diraja Thai di sini pada pukul 7.30 malam semalam

Dr Mahathir dan Dr Siti Hasmah disambut oleh Menteri Dalam Negeri Thai, Jeneral Anupong Paojinda dan isteri Kulaya Paojinda serta Duta Besar Malaysia ke Thailand, Datuk Jojie Samuel.

Dr Mahathir mengetuai delegasi Malaysia ke Sidang Kemuncak ASEAN ke-34 dan Mesyuarat-Mesyuarat Berkaitan.

Perdana Menteri diiringi Menteri Luar Datuk Saifuddin Abdullah, Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Darrel Leiking dan Menteri Hal Ehwal Ekonomi Datuk Seri Mohamed Azmin Ali.
Dalam lawatan ketiganya ke Thailand, Dr Mahathir akan merasmikan Malaysia Fest 2019 yang julung kali dianjurkan di Central World Shopping Mall dan kemudian di sebelah tengah hari beliau akan menghadiri Dialog Perniagaan Malaysia-Thailand, mesyuarat perniagaan meja bulat bersama pemimpin industri Thailand, esok.
Pada Sabtu, Perdana Menteri akan menghadiri tiga perjumpaan, iaitu pertemuan pemimpin ASEAN dengan perwakilan Persidangan Perhimpunan Antara Parlimen ASEAN (AIPA), pertemuan dengan perwakilan Belia ASEAN dan pertemuan dengan Majlis Penasihat Perniagaan ASEAN (ASEAN-Bac).
Selepas perjumpaan itu, Dr Mahathir akan menyertai Sesi Pleno Sidang Kemuncak ASEAN dengan pemimpin negara anggota ASEAN akan mengadakan perbincangan mengenai isu berkaitan tema sidang kemuncak itu “Advancing Partnership for Sustainability” dan diikuti dengan makan malam gala yang dianjurkan oleh Perdana Menteri Thailand, Jeneral Prayuth Chan o-cha untuk pemimpin ASEAN dan Setiausaha Agung ASEAN.
Pada Ahad pula, Dr Mahathir akan menghadiri upacara pembukaan Sidang Kemuncak ASEAN ke-34.
Kemudian beliau akan menghadiri Sidang Kemuncak ke-13 Kawasan Pertumbuhan ASEAN Timur Brunei-Indonesia-Malaysia-Filipina (BIMP-EAGA) dan Sidang Kemuncak ke-12 Segi Tiga Pertumbuhan Indonesia, Malaysia, Thailand (IMT-GT).
Dr Mahathir dan Dr Siti Hasmah dijangka berlepas ke Malaysia pada petang Ahad.- BHarian
Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");