Berita Hari Ini

Isu Kojadi: Ahli DAP Lapor Polis Terhadap Presiden MCA

Ketua Pemuda DAP Wilayah Persekutuan Lee Bing Hong membuat laporan polis terhadap Presiden MCA, Wee Ka Siong susulan pertikaian tentang Koperasi Jayadiri Sdn Bhd (Kojadi) berhubung dana yang diterima koperasi itu daripada 1MDB.

Dalam laporan polisnya, Lee mahu polis meneliti aduan yang dibuat oleh pengerusi Kojadi, Ng Peng Hay, yang mengatakan beliau telah mencadangkan untuk memberi khidmat bantuan bernilai RM15 juta yang diperoleh koperasi milik MCA dari 1MDB pada tahun 2012 dan kemudiannya diarah oleh lembaga Kojadi untuk bertemu dengan SPRM mengenai perkara itu, tetapi telah disekat oleh Wee.

“Saya minta polis menyiasat presiden MCA di bawah Seksyen 186, Seksyen 202 dan Seksyen 203A Kanun Keseksaan,” kata Lee dalam laporan polisnya yang diserahkan di balai polis Tun HS Lee di Kuala Lumpur malam tadi.

Seksyen 186 adalah berkaitan perbuatan menghalang seorang penjawat awam dalam menjalankan tugas, manakala Seksyen 202 berkaitan dengan perbuatan menyembunyikan jenayah dan Seksyen 203A berkenaan pendedahan maklumat.

Ng yang mengumumkan peletakan jawatannya sebagai ahli MCA sebagai protes, mendakwa beliau dihentikan oleh Wee sebelum boleh membuat temu janji dengan SPRM.

Bagaimanapun, 11 daripada 14 ahli lembaga Kojadi mengeluarkan kenyataan mempertikaikan Ng.

Dalam satu kenyataan, 11 anggota itu berkata mesyuarat ahli lembaga semalam telah memutuskan terlebih dahulu, untuk menulis kepada SPRM sebagai tindakan lanjut dan kedua, untuk membincangkan perkara itu dengan kepimpinan MCA.

“Semasa mesyuarat lembaga Kojadi semalam, tiada ketetapan untuk pengerusi Peng Peng Hay untuk bertemu dengan ketua komisioner SPRM Latheefa Koya atau pegawai lain hari ini,” kata 11 anggota itu dalam satu kenyataan bersama.

Kojadi menyediakan pinjaman pelajar dan pembiayaan mikro untuk perniagaan. Ia menerima geran RM15 juta dari Yayasan 1MDB pad 2012. Wang itu akan digunakan untuk skim pembiayaan mikro untuk belia.

Ahli-ahli lembaga juga menekankan bahawa wang yang diterima terus dari lengan amal 1MDB tidak ada kena-mengena dengan dana yang dikeluarkan melalui akaun bank bekas perdana menteri Najib Razak yang didakwa diseleweng dari 1MDB.

Sejumlah 41 penerima dana dari akaun bank Najib sedang menghadapi Saman pelucutan hak SPRM.

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");