Berita Hari Ini

Lelaki Jerut Kucing Sampai Mati Dipenjara 15 Bulan

KUALA LUMPUR – Seorang lelaki yang videonya tular kerana menjerut dan menggantung leher seekor kucing sehingga mati, akhirnya menerima padah apabila dihukum penjara 15 bulan oleh Mahkamah Sesyen di sini, hari ini.

Hakim Rohatul Akmar Abdullah menjatuhkan hukuman itu ke atas Al Azri Norhisham, 28, selepas dia mengaku bersalah atas pertuduhan yang dibacakan terhadapnya.

Menurut Bernama, Mahkamah memerintahkan tertuduh menjalani hukuman penjara itu bermula hari ini.

Tertuduh yang bekerja di sebuah gerai makan didakwa secara tidak munasabah telah menyebabkan kesakitan atau penderitaan yang tidak sepatutnya kepada seekor kucing jantan di tangga blok A3 Jalan 4/27A Seksyen 2 Wangsa Maju, Setapak, di sini pada kira-kira 1.30 tengah hari,10 Jun lepas.

Dia dituduh mengikut Seksyen 29(1)(e) Akta Kebajikan Haiwan 2015 dan boleh dihukum di bawah Seksyen 29(1) akta sama yang memperuntukkan hukuman denda tidak kurang daripada RM20,000 dan tidak lebih daripada RM100,000 atau penjara tidak lebih daripada tiga tahun atau kedua-duanya.

Terdahulu, Timbalan Pendakwa Raya Siti Hajar Mohd Ashif memohon hukuman berat mengambil kira tindakan tertuduh sangat kejam dan melampaui batas.

“Perbuatan yang dilakukan tertuduh adalah satu jenayah kerana melakukan kezaliman dan menganiayai haiwan yang tidak berdaya. Alasan tertuduh menyatakan dia dicakar dan digigit adalah tidak munasabah.

“Jika dibandingkan tertuduh merupakan seorang manusia yang dikurniakan akal fikiran yang waras, sepatutnya tertuduh tidak melakukan perbuatan tersebut terhadap haiwan itu,” katanya

Bagaimanapun, Al Azri yang tidak diwakili peguam merayu hukuman ringan dengan alasan dia merupakan seorang anak yatim piatu.

“Saya tangkap dan gantung kucing itu sebab dia (kucing) gigit dan cakar tangan saya hingga berlubang. Saya anak yatim piatu dan kerja di gerai makan,” katanya dengan bersahaja di kandang tertuduh.

Berdasarkan fakta kes, kucing jantan bernama ‘Jebon’ milik seorang individu ditemukan mati terjerut di hadapan rumah seorang jiran.

Hasil rakaman kamera litar tertutup (CCTV) rumah jiran pengadu, mendapati tertuduh menjerut leher kucing itu menggunakan tali rafia sebelum menggantungnya di tangga hadapan rumah jiran hingga mati dan kemudiannya beredar.

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");