Panasnya Hari Ini

Rosmah Mahu Henti Pematuhan Notis Isytihar Harta

KUALA LUMPUR: Rosmah Mansor berusaha menghentikan pematuhan dengan notis pendakwa raya yang memintanya mengisytiharkan semua aset menjelang perbicaraan pengubahan wang haram terhadapnya tahun depan.

Peguamnya, Geethan Ram Vincent, memberitahu Mahkamah Tinggi bahawa beliau memfailkan rayuannya terhadap keputusan mahkamah pada 24 Mei yang memerintahkannya supaya mematuhi notis itu bagi mengisytiharkan asetnya.

Dalam permohonannya, beliau berkata rayuannya akan menjadi akademik jika pematuhan dengan notis itu tidak dihentikan.

Hakim Mahkamah Tinggi Mohd Zaini Mazlan menetapkan 26 Julai untuk mendengar permohonan Rosmah untuk menunaikan notis pengisytiharan aset.

Isteri bekas perdana menteri itu sebelum ini gagal mencabar notis pendakwa raya yang memerintahkannya mengisytiharkan asetnya di bawah Seksyen 49 Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil daripada Aktiviti Haram 2001 (Amla).

Zaini, hakim perbicaraan, berkata undang-undang pengubahan wang haram dibentuk untuk menangani kes pengubahan wang haram.

“Pihak berkuasa mesti diberikan pengaruh untuk menjalankan siasatan mereka secara berkesan, seperti mengenal pasti aset milik orang yang disyaki berhubung pengubahan wang haram,” katanya.

Bagaimanapun, beliau memberi jaminan kepada Rosmah bahawa anggapan tidak bersalah masih terpakai kepadanya dan beban bukti adalah pada pendakwaan untuk mengemukakan tuduhan bersalah dalam perbicaraan.

Rosmah berdepan 17 dakwaan pengubahan wang haram berjumlah RM14 juta tahun lalu.

Lima daripada dakwaan itu berkata Rosmah gagal mengisytiharkan gagal hasil cukainya dari 2014 hingga 2018.

Beliau juga didakwa dengan 3 dakwaan rasuah berkaitan projek hibrid solar di Sarawak.

Rosmah dituduh menerima RM1.5 juta dan RM5 juta daripada pengarah Jeepak Holdings sebagai dorongan untuk mendapatkan projek itu.

Beliau juga dikatakan meminta RM187.5 juta daripada syarikat tersebut.

Jika disabitkan dengan rasuah, Rosmah berdepan hukuman penjara maksimum 20 tahun dan denda tidak kurang 5 kali ganda jumlah suapan yang diterima, atau RM10,000, yang mana lebih tinggi.

Bagi kesalahan pengubahan wang haram, beliau akan dikenakan denda maksimum RM5 juta atau lebih dan penjara antara 5 hingga 15 tahun, jika didapati bersalah lapor FMT.

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");