Berita Hari Ini

Sultan Selangor: Jangan Sebar Berita Tak Puas Hati Pasal Tabung Haji

Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah mengingatkan jemaah haji supaya tidak menyebarkan berita dan ketidakpuasan hati terhadap pengurusan Lembaga Tabung Haji (TH) di media sosial.

Sultan Selangor bertitah perbuatan itu hanya akan merumitkan keadaan dan tidak akan menyelesaikan masalah yang dihadapi jemaah haji.

“Tuan-tuan dan puan-puan harus bersyukur dengan adanya sebuah badan seperti Tabung Haji yang menjaga kebajikan jemaah haji negara, dan sekiranya ada sebarang kekurangan, berbincanglah dengan pegawai -pegawai Tabung Haji secara baik.

“Jangan mudah menyebar berita dan ketidakpuasan hati di media-media sosial,” titah baginda pada majlis penutup Kursus Perdana Haji 2019 peringkat Selangor di Masjid Negeri di Shah Alam, hari ini.

Turut hadir Pengarah Urusan Kumpulan merangkap Ketua Pegawai Eksekutif Lembaga TH Datuk Seri Zukri Samat.

Sultan Selangor turut memuji TH di atas kesungguhan agensi itu dalam memastikan kebajikan jemaah haji negara sentiasa terpelihara.

“Setiap tahun, perkhidmatan dan prasarana yang disediakan bertaraf dunia dan diiktiraf sebagai yang terbaik,” titah baginda.

Baginda menyeru jemaah haji supaya sentiasa berhubung dengan pekerja haji dan mengikuti segala arahan-arahan yang dibuat oleh pihak Lembaga TH.

Sultan Selangor turut menasihatkan jemaah haji agar bersabar dengan segala kepayahan dan dugaan yang mungkin akan dilalui terutama ketika berada di padang Arafah, Muzdalifah dan Mina.

Jemaah haji juga diingatkan supaya mengekalkan disiplin diri dan menjaga nama baik Selangor dan Malaysia.

“Haji adalah satu perjalanan yang memerlukan kekuatan fizikal, emosi dan ilmu pengetahuan tentang ibadat haji yang jelas.

” Justeru beta ingin menasihati tuan-tuan dan puan-puan untuk mempersiapkan diri dengan sebaik-baiknya, bersihkan niat dan gunakanlah sepenuh masa serta tenaga melaksanakan amal ibadah agar beroleh haji yang mabrur,” titah baginda.

Sultan Selangor turut mengingatkan jemaah haji supaya berganding bahu, tolong menolong dan hormat menghormati antara satu sama lain.

Titah baginda, jemaah haji perlu mengelakkan diri dari bertengkar, bergaduh dan melakukan perkara yang boleh menimbulkan kekecohan, supaya ibadat haji yang bakal dilaksanakan berjalan dengan lancar dan sempurna.

Terdahulu, seramai 5,500 jemaah haji dari Selangor menyertai kursus itu di sini.

– Bernama

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");