Berita Hari Ini
Like

Wisma Putra Bantu Urus Proses Dokumentasi Nora Anne

August 14, 2019
333 Views
0 Comments
1 minute read
Wisma Putra Bantu Urus Proses Dokumentasi Nora Anne

KUALA LUMPUR – Wisma Putra akan membantu dari segi dokumentasi dan bekerjasama dengan kedutaan Ireland bagi menguruskan mayat remaja Ireland Nora Anne Quoirin, 15.

Menteri Luar Datuk Saifuddin Abdullah berkata setakat ini kerajaan Malaysia telah memberikan bantuan melalui pelbagai kementerian dan agensi kepada keluarga remaja itu, yang mayatnya ditemui semalam selepas 10 hari dilapor hilang dari sebuah resort di Pantai, Negeri Sembilan.

Beliau berkata wakil polis dari Ireland dan Perancis telah mendapat kebenaran untuk berada di dalam bilik bedah siasat sebagai pemerhati.

“Wakil Kementerian Luar turut berada di Hospital Tuanku Jaafar selain seorang pegawai perhubungan (liaison officer) daripada Polis Diraja Malaysia (PDRM) ditempatkan bersama keluarga Nora Anne atas arahan Ketua Polis Negara (Datuk Seri Abdul Hamid Badur),” katanya kepada Bernama.

Saifuddin berkata peguam yang mewakili keluarga remaja itu, Sankara N. Nair turut dibenar melihat mayat mendiang semalam.

Nora Anne dilapor hilang pada 4 Ogos, sehari selepas tiba bersama keluarganya untuk percutian dua minggu di resort The Dusun di Pantai, Negeri Sembilan.

Serentak itu, pihak berkuasa Malaysia melancarkan operasi mencari dan penyelamat yang secara keseluruhan melibatkan 353 anggota dari PDRM, Jabatan Sukarelawan Malaysia (RELA), komando VAT69, Jabatan Perhutanan Negeri Sembilan serta sukarelawan.

Mayat remaja itu ditemukan di kawasan lurah, 2.5 kilometer dari resort penginapan keluarga itu oleh pasukan sukarelawan yang menyertai operasi mencari dan menyelamat pada pukul 1.57 tengah hari semalam.

Komen & Pendapat

Comments are closed.