Berita Hari Ini

1MDB: Amhari Nafi Bantu Jho Low Dalam Perjanjian Iskandar Malaysia

KUALA LUMPUR: Saksi kelapan perbicaraan kes 1Malaysia Development Berhad (1MDB) menafikan beliau membantu ahli perniagaan dalam buruan Low Taek Jho atau Jho Low dalam perjanjian Iskandar Malaysia.

Datuk Amhari Efendi Nazaruddin, 43, juga menafikan beliau telah membantu Jho Low sejak pertama kali bertemu pada tahun 2007.

Amhari Efendi berkata beliau mengenali Jho Low pada tahun 2007 dan tidak bersetuju dengan Shafee bahawa telah bertemu dengan ahli perniagaan itu pada tahun sebelumnya.

Amhari berkata Jho Low telah mengenali Najib terlebih dahulu sebelum mengenalnya, seperti semasa pertemuan pertama mereka di mana ahli perniagaan itu memberitahu mengenali Najib.

“Kali pertama saya berjumpa dengan Jho Low, dia bercakap secara aktif mengenai Najib atau keluarganya.

“Ia mencerminkan bahawa Jho Low telah mengenali Najib sejak sekian lama,” kata Amhari.

Amhari bersetuju dengan Shafee bahawa andaian ini tentang Jho Low mengenali Najib lebih awal berdasarkan apa yang dikatakan ahli perniagaan Pulau Pinang kepadanya.

Dalam keterangannya hari ini, Amhari memberitahu mahkamah bahawa beliau tidak menyedari pelaburan Mubadala ke Iskandar Malaysia.

Shafee: Projek Iskandar berada di bawah EPU?

Amhari: Kesemua lima koridor berada di bawah EPU, di mana EPU adalah sekretariat.

PM mempengerusikan mesyuarat untuk projek berimpak tinggi yang melibatkan koridor dan kertas kerja yang akan melalui EPU.

Berhubung dengan koridor, ia (kertas) boleh pergi ke PM, pejabat DPM, Menteri Kewangan, wakil yang dipilih, dan mesyuarat Kabinet.

Shafee: Projek Iskandar pergi ke EPU?

Amhari: Dalam satu cara tetapi ada pertemuan atau kertas yang telah pergi ke pejabat PM.

Sekretariat Iskandar pasti EPU tetapi beberapa keputusan boleh datang dari orang lain, berdasarkan pengalaman saya bekerja di pejabat PM.

Shafee: Anda sedar projek Iskandar mempunyai kerjasama dengan Mubadala dan Khazanah di mana kedua-dua pihak telah melabur di dalamnya?

Amhari: Saya sedar tentang Khazanah dan pelamar lain, tetapi saya tidak boleh ingat tentang Mubadala.

Peguam kanan meminta Amhari apa yang dia tahu tentang Akta itu, kerana beliau merupakan pegawai khas untuk Effendi.

Shafee: Akta Iskandar adalah ‘baby’ menteri anda?

Amhari: Saya tidak tahu.

Shafee: Anda menyiapkan ucapannya?

Amhari: Jarang, tapi ya.

Shafee: Adakah anda mengikut menteri dalam pembentangan Akta?

Amhari: Tidak.

Saksi itu bersetuju bahawa Jho Low juga tahu mengenai Dennis See yang bekerja dengan bekas menteri Unit Perancang Ekonomi (EPU) Tan Sri Effendi Norwawi.

Hari ini merupakan hari keenam perbicaraan kes 1MDB melbatkan bekas perdana menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Skandal yang mengubah landskap politik negara itu dibicarakan di hadapan Hakim Collin Lawrence Sequerah.

Pendakwaan diketuai bekas Hakim Mahkamah Persekutuan yang dilantik sebagai Timbalan Pendakwa Raya Kanan, Datuk Seri Gopal Sri Ram manakala Najib diwakili peguam bela,Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah.

Pada 20 September 2018, Najib mengaku tidak bersalah atas 21 pertuduhan membabitkan diri dalam pengubahan wang haram iaitu menerima, memindahkan dan membayar jumlah sama hasil daripada aktiviti haram.

Najib juga didakwa atas empat pertuduhan salah guna kedudukan sebagai Perdana Menteri, Menteri Kewangan dan Pengerusi Lembaga Penasihat 1MDB untuk mendapatkan rasuah berjumlah RM2.3 bilion.

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");