Perak Hari Ini
Like

PTS Angkat Seni Tradisi Perak Melalui Pementasan

October 13, 2019
499 Views
0 Comments
4 minutes read
PTS Angkat Seni Tradisi Perak Melalui Pementasan

IPOH- Panggung Seni Tradisional (PST) Perak 2019 telah mengangkat lima kesenian tradisional Perak ke pentas Auditorium Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara Perak (JKKN) di sini, malam tadi.

Program ini bertujuan untuk mengangkat persembahan kesenian tradisional dan autentik di Negeri Perak dengan mengihmpunkan kesenian tradisional tarian “Dabus”, Tarian Belotah , Tarian Lenggok, paluan Rebana Perak dan Gambus Padang Changkat di mana kesemua kesenian ini mulai pudar ditelan zaman.

Ruang ini juga merupakan kesempatan untuk membawa dan mengangkat kesenian tradisi ini supaya lebih terbuka luas kepada masyarakat kini disamping membudayakannya seni tradisi ini semula agar lebih dikenali.

Antara seni tradisi yang dipentaskan melalui penceritaan adalah Rebana Perak iaitu sejenis muzik tradisional melayu yang menjadi warisan dan kebanggaan Malaysia, terutamanya orang melayu Perak yang mana dipercayai telah dimainkan lebih 200 tahun yang lalu.

Rebana Perak termasuk dalam kumpulan alat muzik jenis gendang seperti rebana, rebana ubi, kompang dan lain lagi yang diperbuat daripada dua bahan utama yaitu kayu dan kulit.

Kayu yang menjadi bingkai atau rangka rebana ini adalah dari jenis kayu halban, nangka dan kayu sungai sedangkan kulit yang bertindak sebagai diafram atau bagian yang ditalu adalah dari kulit sapi dan buffalo manakala kulit lembu dan kerbau dikatakan menghasilkan bunyi yang lebih sedap didengar berbanding kambing kulit.

Seni tradisi seterusnya adalah merupakan Tarian Dabus dimana pada asalnya bukanlah sebuah tarian tetapi merupakan sejenis seni mempertahankan diri dengan konsep kepahlawan yang mampu bertahan sejak lebih 300 tahun lalu.

Selain itu, seni seterusnya adalah Tarian Belotah pula merupakan persembahan kesenian Lotah atau juga dikenali sebagai Belotah yang mirip dengan persembahan tarian Sewang seperti yang dipersemba hkan oleh orang asli.

Penari bertindak sebagai penyanyi akan mengelilingi dan ‘mengirek’ gemal padi sambil menyanyi lagu Lotah secara beramai-ramai dengan pergerakan pada gerak tari semasa lagu ini dimainkan iaitu ayunan kaki dua kali ke depan dan dua kali ke belakang dan dihenjut ke padi pelantar.

Tarian Lenggok pula merupakan tarian asli orang-orang Jawa yang dipersembahkan semasa majlis keramaian di istana dan di kalangan golongan bangsawan sahaja tetapi lama-kelamaan tarian ini akhirnya dibawa keluar dari istana dan dipersembahkan kepada rakyat jelata.

Tarian ini biasanya dipersembahkan sebagai hiburan di majlis perkahwinan, hari jadi raja-raja dan sebagainya di mana saat menari, penari-penari akan melenggokkan badan dan menggerakkan tangan dan kepala seiring dengan rebana paluan.

Pemuzik pula akan memalu rebana sambil berzikir / berzanji diiringi penari-penari yang akan menari dalam keadaan duduk dan melutut tanpa berdiri.

Seni tradisi Perak yang terakhir adalah Gambus Padang Changkat yang mana meliputi tiga elemen iaitu tari, muzik dan cogan sebagai pengukuh utama persembahan.

Setiap elemen ini sangat rapat dan ketiga-tiga elemen ini menjadikan Gambus Padang Changkat sebagai persembahan yang unik dan berbeza daripada yang lain gambus. Bahkan struktur persembahan dari elemen- elemen inilah yang membezakan Gambus Padang Changkat dengan zapin tarian-tarian yang lain, yang seringkali menjadi perbandingan oleh penonton.


Kesemua seni tradisi ini diperkenalkan melalui satu penceritaan dengan adanya unsur hiburan disamping pengolahan seni tarian dan muzik ini secara tidak langsung bagi menarik minat penonton untuk terus kekal hingga ke akhir pementasan.

Komen & Pendapat

Comments are closed.