Berita Hari Ini

‘Semakin Bahaya’ – Pas Mahu DAP Diharamkan

KUALA LUMPUR: Pas Pusat hari ini mendesak agar DAP diharamkan, atas alasan, agenda parti itu semakin membahayakan negara.

Timbalan Presidennya Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, terdapat tiga bukti kukuh yang secara terang-terangan menunjukkan perbuatan pemimpin mereka bercanggah dengan pembentukan asas kenegaraan dan Perlembagaan Persekutuan.

“Pertama, saya telah mengemukakan bukti ucapan Ahli Parlimen Bukit Mertajam, Steven Sim Chee Keong (DAP) dalam forum Naratif Malaysia Baru yang diadakan pada 14 September di Mega Chinese Methodist Church, Kota Damansara, Selangor.

“Saya telah mendesak pihak polis menyiasat ucapannya (yang berbunyi) ‘The Kingdom of God is an unstoppable mission, and the reason is simply this, God Himself will act on it, and that is our unshakeable confidence’,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Selain itu, Tuan Ibrahim yang juga Ahli Parlimen Kubang Kerian berkata, beberapa pemimpin terbukti terlibat dengan kumpulan pengganas Harimau Pembebasan Tamil Eelam (LTTE), susulan penahanan dua Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) parti itu.

“Ketua Polis Negara juga telah mengakui bahawa penahanan terhadap beberapa individu yang dikaitkan dengan LTTE adalah berdasarkan bukti kukuh dan hasil risikan PDRM.

“Hal ini menunjukkan bahawa penangkapan pemimpin DAP yang dikaitkan dengan LTTE bukan satu tindakan politik tapi demi kepentingan negara,” katanya lagi.

Bukti seterusnya, menurut Tuan Ibrahim lagi, ialah perintah larangan terhadap penerbitan buku komik bertajuk ‘Inisiatif Jalur & Jalan Meraih Manfaat Bersama’ yang ditulis oleh aktivis DAP, Hew Kuan Yau dan pengantarnya ditulis oleh Setiausaha DAP, Lim Guan Eng

“Menurut KDN, buku ini telah mempromosi idealogi Komunisme, Sosialisme, menyebarkan fakta salah, mengelirukan dan juga mempertikaikan perjuangan tokoh terdahulu dalam memperjuangkan kemerdekaan negara,” katanya lagi.

Tuan Ibrahim berkata, tiga bukti ini sekurang-kurangnya menjadi asas bahawa agenda DAP semakin bahaya kepada politik negara lapor Astro Awani.

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");