Panasnya Hari Ini

PH Turun Ke Tanjung Piai Dengan Kelebihan

SHAH ALAM: Tindakan Barisan Nasional (BN) meletakkan calon daripada MCA dijangka memberi sedikit kelebihan kepada calon Pakatan Harapan (PH) atas dasar sentimen perkauman masih menjadi asas pengundi memilih pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Tanjung Piai, 16 November ini.

Perkara itu menjadi antara analisis keputusan tinjauan Institut Darul Ehsan (IDE) menerusi kaji selidik di 27 Pusat Daerah Mengundi (PDM) di Parlimen Tanjung Piai pada 18 hingga 20 Oktober lalu, membabitkan 1,518 responden.

Timbalan Pengerusi IDE, Prof Datuk Dr Redzuan Othman, berkata kaji selidik mendapati pengundi di Tanjung Piai memilih berdasarkan calon diketengahkan, selain faktor parti.

Katanya, 63 peratus responden Melayu memilih parti mewakili kaum mereka manakala 33 peratus melihat kepada calon.

“Pengundi Melayu mengakui akan memilih calon Melayu walaupun kebanyakannya menyebelahi parti diwakili calon.

“Kita lihat satu pertiga daripada pengundi tanpa mengira lelaki atau wanita, mengakui masih berpegang kepada kaum calon untuk mengundi pada PRK Tanjung Piai,” katanya pada sidang media Analisis Pengundi bagi PRK Tanjung Piai di ibu pejabat IDE di sini, hari ini.

Redzuan berkata, Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) mewakili PH diramal berdepan saingan sengit sekiranya BN menurunkan calon daripada UMNO.

Katanya, calon PH daripada BERSATU mempunyai kelebihan tersendiri berdasarkan kedudukannya sebagai seorang imam dan memiliki dua pusat tahfiz yang boleh menarik undi orang Melayu daripada parti lawan, terutama selepas BN meletakkan calon mewakili MCA.

Berdasarkan jumlah pengundi, katanya, 58 peratus adalah pengundi Melayu manakala pengundi Cina 41 peratus dan India satu peratus.

“Dalam konteks ini, undi orang Melayu lebih besar undi pemilih Cina, justeru tidak dapat dielak PH memiliki kelebihan.

“Ada yang menyatakan penyatuan UMNO dan PAS memberi satu kelebihan kepada BN, tetapi ia masih menimbulkan sedikit masalah kerana calon diketengahkan BN adalah orang Cina daripada MCA,” katanya.

Redzuan berkata, PH tidak menghadapi masalah calon walaupun wakilnya agak berusia kerana isu itu sudah diselesaikan sebelum calon dinamakan.

Ia berbeza dengan BN apabila timbul pertikaian meletakkan calon sama ada UMNO atau MCA dengan wakil yang pernah kalah bertanding di kerusi itu dicalonkan semula.

“Ia bergantung bagaimana parti mahu menguruskan ruang dan peluang yang ada untuk menarik minat pengundi,” katanya.

Dilihat persediaan kedua-dua parti berdasarkan beberapa PRK lalu, BN diakui mempunyai kelebihan jentera apabila berjaya di PRK Parlimen Cameron Highlands, PRK Dewan Undangan Negeri (DUN) Semenyih dan PRK Parlimen Rantau.

Bagaimanapun, keupayaan PH tidak boleh diperkecilkan kerana tinjauan di Tanjung Piai mendapati bilik gerakan PH dilihat sudah bersedia berbanding ketika bertanding di Semenyih.

Ia juga atas faktor kawasan Tanjung Piai berada di Johor ditadbir BERSATU, malah Presiden parti, Tan Sri Muhyiddin Yassin, juga berasal dari negeri itu.

Turut dianalisis ialah pendirian pengundi terhadap parti dipilih, yang mana 63 peratus pengundi Melayu mengakui akan memilih parti sama seperti PRU-14, diikuti pengundi Cina 41 peratus dan satu peratus membabitkan pengundi India.

Kaji selidik itu menyatakan, 63 peratus pengundi Melayu sudah membuat keputusan sebelum PRK bermula, dengan 36 peratus pengundi Cina berpendirian sama.

Sejumlah 13 peratus pengundi hanya akan membuat pilihan pada 16 November, 12 peratus selepas hari penamaan calon dan lima peratus seminggu sebelum hari mengundi.

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");