Berita Hari Ini
Like

Zahid, Isteri Miliki 18 Kenderaan Mewah, Pegawai JPJ Beritahu Mahkamah

December 3, 2019
476 Views
0 Comments
2 minutes read
Zahid, Isteri Miliki 18 Kenderaan Mewah, Pegawai JPJ Beritahu Mahkamah

KUALA LUMPUR: BMW 320i (A), Audi Q7 dan Mercedes Benz CLS 350 antara 18 kenderaan mewah yang dimiliki bekas timbalan perdana menteri, Ahmad Zahid Hamidi dan isterinya, Hamidah Khamis yang kebanyakannya menggunakan nombor pendaftaran 38.

Mahkamah Tinggi hari ini diberitahu pasangan itu memiliki 20 kenderaan keseluruhannya, termasuk 8 kereta lain seperti 3 Toyota Vellfire, Lexus LX 460, Lexus, Toyota Land Cruiser, Honda Odyssey dan Chrysler Jeep Wrangler.

Mereka turut memiliki 2 motosikal jenis Harley Davidson, 2 Ducati, 3 BMW, masing-masing sebuah Kawasaki serta Honda C100.

Perkara itu didedahkan Penolong Pengarah Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), Zaharudin Zainuddin, 48, ketika merujuk dokumen maklumat kenderaan milik Zahid dan isterinya yang membayar cukai jalan sebanyak RM35,726.80 setahun.

“Saya merujuk dokumen maklumat kenderaan SAB 38 M (Lexus) dan saya mengesahkan nilai cukai jalan yang dikenakan ke atas kenderaan tersebut ialah RM5,900.80.

“Saya merujuk dokumen maklumat kenderaan SAB 38 A (Toyota Land Cruiser) dan saya mengesahkan nilai cukai jalan yang dikenakan ke atas kenderaan tersebut ialah RM4,366.80,” kata saksi pendakwaan ke-10 itu.

Saksi itu juga membaca satu persatu maklumat terperinci kenderaan dan insurans 19 kenderaan yang didaftarkan atas nama Zahid dan isterinya, manakala sebuah lagi kenderaan didaftarkan atas nama Juhari Janan yang ketika itu ialah pegawai khas Zahid.

Zaharudin berkata demikian semasa membacakan pernyataan saksi dalam pemeriksaan utama Timbalan Pendakwa Raya, Lee Keng Fatt pada hari keenam perbicaraan kes Zahid yang berdepan 47 pertuduhan melibatkan dana Yayasan Akal Budi berjumlah jutaan ringgit memetik FMT.

Semasa ditanya Lee adakah kenderaan yang dirujuk itu milik persendirian, Zaharudin menjawab: “Ya”.

Lee: Bagi dokuman maklumat terperinci kenderaan dan insurans yang kamu rujuk, adakah ia maklumat yang sudah dikemas kini sehingga hari siasatan?

Zaharudin: Ya

Zahid, 66, menghadapi 47 pertuduhan dengan 12 daripadanya membabitkan pecah amanah, 8 rasuah dan 27 pengubahan wang haram melibatkan puluhan juta ringgit dana milik Yayasan Akal Budi.

Perbicaraan di depan Hakim Collin Lawrence Sequerah bersambung esok.

Komen & Pendapat

Comments are closed.