Berita Hari Ini
Like

Lim: Tempoh Mohon E-Tunai Rakyat Tak Dilanjutkan

January 19, 2020
568 Views
0 Comments
2 minutes read
Lim: Tempoh Mohon E-Tunai Rakyat Tak Dilanjutkan

Kerajaan tidak bercadang untuk melanjutkan tempoh permohonon program e-Tunai Rakyat yang akan berakhir pada 9 Mac depan.

Menteri Kewangan Lim Guan Eng berkata sebanyak 2.6 juta permohonan bagi menuntut wang percuma RM30 menerusi e-Tunai Rakyat telah diterima sejak program itu diumumkan pada Selasa lepas.

Katanya, daripada jumlah itu, dua juta permohonan telah menerima pembayaran insentif berkenaan.

“Sebanyak RM59 juta telah dibelanjakan menjadikan lebih 10 peratus daripada RM450 juta yang diperuntukkan untuk program berkenaan telah dibelanjakan,” katanya kepada pemberita selepas hadir pada majlis pelancaran Inisiatif e-Tunai Rakyat di pasar raya Aeon Kinta City, di Ipoh hari ini.

Beliau berkata program ini adalah usaha untuk menggalakkan pembayaran digital dalam kalangan rakyat dan pada masa sama menggalakkan peniaga dan pedagang untuk berdaftar dan seterusnya menjual secara dalam talian.

“Usaha ini juga adalah untuk menuju masyarakat tanpa tunai dan sambutan serta respons yang diterima begitu baik dari rakyat Malaysia dan ia di luar jangkaan,” katanya.

Lim berkata rakyat Malaysia yang telah menuntut wang RM30 pemberian kerajaan daripada mana-mana tiga pengendali e-dompet terpilih iaitu Grab, Boost, dan Touch ‘n Go perlu menggunakannya sehingga 14 Mac depan.

“Jadi semua termasuk peniaga diminta untuk mendaftarkan diri sekali gus merebut peluang ini sama ada untuk menjual atau membeli secara digital atau dalam talian,” katanya.

Program e-Tunai Rakyat membabitkan peruntukan RM450 juta diumumkan pada Selasa lepas bagi rakyat Malaysia berumur 18 tahun ke atas dan berpendapatan kurang daripada RM100,000 setahun, layak menuntut wang percuma RM30 menerusi tiga pengendali e-dompet iaitu Grab, Boost dan Touch ‘n Go.

Terdahulu, Lim turut melawat ‘village foodcourt’ selama lima minit di dalam pasar raya berkenaan.

Bernama

Komen & Pendapat

Comments are closed.