Panasnya Hari Ini
Like

Jamal Mohon Kes Saman Dua Menteri Terhadapnya Dibicara Bersama

February 14, 2020
319 Views
0 Comments
2 minutes read
Jamal Mohon Kes Saman Dua Menteri Terhadapnya Dibicara Bersama

KUALA LUMPUR: Ketua UMNO Bahagian Sungai Besar, Datuk Seri Jamal Md Yunos memohon supaya kes saman fitnah yang difailkan dua menteri terhadapnya berhubung dana Yayasan Warisan Anak Selangor (Yawas) dibicarakan bersama.

Menteri Tenaga, Sains, Teknologi, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim, Yeo Bee Yin dan Menteri Industri Utama, Teresa Kok Suh Sim memfailkan saman itu secara berasingan pada 2017 selepas mendakwa Jamal mengeluarkan kenyataan berbaur fitnah terhadap mereka berhubung penyalahgunaan dana Yawas.

Peguam Rejinder Singh, yang mewakili Jamal berkata anak guamnya mengemukakan permohonan itu atas alasan isu dalam kedua-dua saman berkenaan adalah sama kerana ia membabitkan penyalahgunaan dana Yawas dan saksi yang terbabit juga sama.

“Hari ini, kedua-dua pihak telah berhujah di dalam kamar Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Rozana Ali Yusoff dan selepas mendengar hujahan, mahkamah menetapkan 6 Mac untuk memberi keputusan sama ada membenarkan kedua-dua kes dibicarakan bersama atau sebaliknya,” katanya kepada pemberita selepas pendengaran permohonan itu, hari ini, lapor BH Online.

Rejinder turut dibantu peguam Mohammed Nasser Yusof dan Mohamad Fauzi Abdul Samad.

Peguam K Murali, yang mewakili Bee Yin berkata pihaknya membantah permohonan berkenaan berikutan jadual kedua-dua menteri tersebut tidak sama dan ini menyukarkan mereka hadir ke mahkamah sekiranya kes saman itu dibicarakan bersama.

Kes saman Bee Yin didengar di hadapan Hakim Rozana manakala kes saman difailkan Teresa Kok didengar di hadapan Pesuruhjaya Kehakiman Mahkamah Tinggi Quay Chew Soon.

Bee Yin dan Teresa Kok selaku plaintif memfailkan saman itu, masing-masing pada 14 Jun dan 6 April 2017 dengan menamakan Jamal selaku defendan tunggal.

Dalam kedua-dua saman itu, Bee Yin dan Teresa Kok mendakwa Jamal telah mengeluarkan kenyataan berbaur fitnah terhadap mereka berkaitan dana Yawas dan kenyataan berkenaan disiarkan oleh media cetak dan elektronik termasuk di laman sosial Facebook milik Jamal.

Kedua-dua plaintif mendakwa kenyataan fitnah itu antara lain memberikan gambaran bahawa mereka telah menyalahgunakan dana tersebut untuk kegunaan sendiri dan seorang yang tidak beretika serta tidak boleh dipercayai.

Bee Yin dan Teresa Kok, masing-masing menuntut ganti rugi am RM5 juta dan RM1 juta, ganti rugi pampasan, ganti rugi teruk dan teladan serta perintah injunksi bagi menghalang defendan atau mana-mana ejennya daripada menerbitkan semula kenyataan fitnah berkenaan.

Komen & Pendapat

Comments are closed.