Perak Hari Ini

Kejohanan Kejuaraan Legend Cars Gopeng Pada 13 Mac

IPOH- Kejohanan Kejuaraan US Legend Cars Malaysia yang bakal berlangsung di litar oval pertama Malaysia bakal bermula pada 13 Mac ini di T-City Gopeng Motor Speedway Perak.

Ketua US Legend Cars Malaysia, Ben Tan berkata kejohanan tersebut menawarkan kategori Kelas Legenda Arrive and Drive untuk pemandu amatur dan profesional manakala Kelas Bandolero pula bagi pelumba cilik berusia dalam lingkungan 8 hingga 15 tahun.

Katanya ianya adalah pertama kali diperkenalkan di Malaysia pada tahun 2018, dan ini adalah kali pertama Legenda Arrive and Drive dan Kereta Bandolero yang diperkenalkan sebagai satu kejohanan penuh.

“Penerimaan perlumbaan lumba-lumba di Malaysia sejak dua tahun lepas amat mengejutkan dan saya gembira kerana kami dapat menarik pemandu muda dan yang berpengalaman.

“Sukan ini juga kian popular dalam kalangan pelumba tempatan yang semakin mengenali dan serasi dengan litar oval walaupun ia masih baru bagi rantau Asia,” katanya ketika ditemui media semasa Majlis Pelancaran Siri Perlumbaan Oval bersama Kejohanan Lagenda US Liqui Moly hari ini.

Menurut Ben Tan, pusingan pertama Kejuaraan Legend Cars Malaysia bakal berlangsung pada 13 Mac depan diikuti pusingan kedua pada 16 hingga 18 April, pusingan ketiga pada 19 hingga 20 Jun, pusingan keempat pada 17 hingga 18 Julai, pusingan kelima pada 21 hingga 22 Ogos dan pusingan terakhir selama dua hari bermula 25 September depan.

Seramai 14 orang peserta cilik bakal menyertai dan akan bertanding di dalam Kelas Bandolero pada kejohanan kali ini.

Tambah Tan, kelas Kereta Lagenda dan Bandolero merupakan landasan terbaik bagi individu yang baru berjinak-jinak mengasah bakat dalam sukan perlumbaan kereta lumba.

“Kedua-dua kategori menyediakan tahap dan padang permainan yang kompetitif,m dan kos penyertaan adalah murah menjadikannya landasan yang ideal bagi mereka yang bercita-cita untuk memulakan perlumbaan serta mereka yang ingin mengasah kemahiran motor baru- disiplin lumba,” katanya.

Menurut beliau lagi, pada kelas Legend Car yang akan datang, pemandu bersaing dalam kereta lumba yang sama dengan kereta di mana berat kenderaan minimum 590kg, iaitu enjin Yamaha FJ1200 yang diberi nilai pada 132 kuasa kuda brek.

“Sementara itu, kelas Bandolero untuk kanak-kanak, akan menampilkan kereta yang dikuasai oleh enjin 30 brek kuasa 570cc Briggs & Stratton Vanguard dengan minimum gabungan kereta dan berat pemandu sehingga 340kg.

“Nisbah kuasa-berat-berat kereta lumba menjadikannya sangat cepat berbanding dengan perlumbaan kereta tradisional dan bersaing di litar bujur sepanjang 240 meter,” katanya.

Beliau berkata, sebanyak 30 negara telah menganjurkan perlumbaan litar oval di benua Eropah, Asia selain Amerika Syarikat dan Australia sejak ia diperkenalkan pada 1992.

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");