Berita Hari Ini

Rayyan ‘Ugut’ Bongkar Penglibatan ‘PM’ Dan ‘Mem’

Seorang saksi memberitahu Mahkamah Tinggi di Kuala Lumpur  hari ini bahawa rakan perniagaan Pengarah Urusan Jepak Holdings Sdn Bhd Saidi Abang Samsudin mengugut untuk membongkar penglibatan bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan isterinya, Datin Seri Rosmah Mansor, dalam urusan perolehan projek solar hibrid di Sarawak kepada pembangkang sekiranya beliau tidak membantu lelaki itu.

Bekas Ketua Setiausaha (KSU) Kementerian Pendidikan Tan Sri Dr Madinah Mohamad berkata perkara tersebut dinyatakan Rayyan Radzwill Abdullah ketika lelaki itu meminta beliau membantunya untuk berjumpa dengan perdana menteri bagi tujuan merampas kontrak solar hibrid itu daripada Saidi.

Membacakan penyataan saksinya, Madinah berkata Rayyan telah menghantar mesej yang begitu banyak melalui aplikasi WhatsApp kepada beliau antara bulan Oktober atau November 2017 dan Mei 2018, yang menunjukkan lelaki itu berselisih faham dengan Saidi serta sedang berusaha untuk merampas kontrak tersebut.

“Rayyan juga telah mendakwa bahawa Saidi telah melakukan pelbagai kesalahan dalam projek solar hibrid seperti mengubah terma-terma kontrak asal untuk projek solar hibrid, membuat tuntutan palsu dan menipu wang beberapa pihak dengan menggunakan projek solar hibrid.

“Tujuan Rayyan memberitahu saya perkara-perkara tersebut adalah supaya saya akan membantu dia untuk berjumpa perdana menteri bagi tujuan merampas kontrak projek solar hibrid daripada Saidi dan Jepak. Rayyan juga memberitahu saya bahawa dia akan membongkarkan penglibatan ‘PM’ dan ‘Mem’ dalam urusan perolehan projek solar hibrid kepada pembangkang sekiranya saya tidak membantu beliau,” katanya pada pemeriksaan utama oleh Timbalan Pendakwa Raya Ahmad Akram Gharib.

Sebelum ini, saksi kelima pendakwaan iaitu bekas Menteri Pendidikan Datuk Seri Mahdzir Khalid memaklumkan mahkamah bahawa perkataan ‘Mem’ merujuk kepada Rosmah.

Terdahulu, Madinah, saksi keenam pendakwaan berkata beliau berasa tidak puas hati kerana terpaksa melanjutkan memo bertarikh 16 Jun 2016 dengan memberi beberapa syor termasuk projek solar hibrid itu dilaksanakan melalui kaedah rundingan terus dengan Jepak Holdings, tanpa maklumat lengkap untuk pertimbangan Menteri Pendidikan.

“Dengan mengangkat memo sebegitu, saya juga rasa seperti menerima permintaan dan desakan Jepak Holdings, contohnya dalam permintaan menamatkan kontrak sedia ada dengan serta-merta.

“Akan tetapi saya terpaksa berbuat demikian kerana faktor-faktor kumulatif seperti tekanan yang diterima daripada Datuk Seri Najib Razak melalui minit-minit beliau bertarikh 1 Dis 2015 dan 7 Jun 2016, tekanan lisan yang diterima oleh Datuk Seri Mahdzir Khalid daripada Datuk Seri Najib Razak untuk melaksanakan projek solar hibrid Jepak, dan sekiranya Kementerian Pendidikan meminta maklumat lengkap daripada Jepak atau cuba berunding dengan Jepak, ini akan melambatkan tindakan ke atas arahan Datuk Seri Najib Razak,” katanya.

Madinah, 63, yang memegang jawatan KSU mulai 13 Jun 2013 sehingga bersara pada 2 Sept 2016, berkata antara 8 Jun 2016 dan 23 Jun 2016, Rayyan telah menggunakan nama perdana menteri untuk mendesak beliau segera mengangkat permohonan kelulusan rundingan terus kepada Kementerian Kewangan dengan mesej-mesej seperti “bos akan take it up from there” dan “bos tahulah apa nak buat,” begitu juga dengan bekas pembantu Rosmah, Datuk Rizal Mansor yang menggunakan ayat seperti “bos tahulah apa nak buat” apabila saksi itu menyuarakan masalah ketiadaan peruntukan kepadanya (Rizal).

Saksi itu berkata seingat beliau, Najib sendiri pernah bertanya kepadanya mengenai status pertimbangan projek solar hibrid dalam satu mesyuarat jawatankuasa perolehan di Pejabat Perdana Menteri di bangunan Parlimen.

Madinah berkata beliau memberitahu Najib bahawa permohonan kelulusan rundingan terus telah pun dimajukan kepada Kementerian Kewangan, dan Kementerian Pendidikan berdepan kekangan peruntukan untuk melaksanakan projek itu.

“Pada 24 Ogos 2016, saya telah menerima maklum balas daripada Kementerian Kewangan berkenaan permohonan kelulusan rundingan terus untuk perolehan projek solar hibrid dan menerusi surat bertarikh 22 Ogos 2016 itu, saya mendapati Jepak ditawarkan dengan semua kontrak penyelenggaraan genset diesel secara rundingan terus untuk tempoh tiga tahun bagi fasa berikutnya selepas kontrak semasa tamat.

“Daripada surat ini, saya juga dapati Kementerian Pendidikan melaksanakan projek solar hibrid secara berperingkat melalui rundingan terus dengan Jepak bagi fasa projek genset diesel yang berikutnya, dan Kementerian Pendidikan perlu melaksanakan perkara-perkara tersebut dengan menggunakan peruntukan Belanja Mengurus yang telah diluluskan untuk projek genset diesel sahaja,” katanya.

Rentetan daripada surat Kementerian Kewangan bertarikh 22 Ogos 2016 itu, Madinah berkata pihaknya telah menghantar surat kepada bekas Ketua Setiausaha Perbendaharaan Tan Sri Dr Mohd Irwan Serigar Abdullah untuk memohon peruntukan tambahan sebanyak RM461.7 juta bagi melaksanakan projek solar hibrid.

Rosmah, 68, berdepan pertuduhan meminta RM187.5 juta dan dua pertuduhan menerima suapan sebanyak RM6.5 juta daripada Saidi menerusi Rizal sebagai upah membantu Jepak Holdings mendapatkan Projek Bersepadu Sistem Solar Photovoltaic (PV) Hibrid serta Penyelenggaraan dan Operasi Genset/Diesel bagi 369 sekolah luar bandar Sarawak bernilai RM1.25 bilion secara rundingan terus daripada Kementerian Pendidikan.

Perbuatan itu didakwa dilakukan di Lygon Cafe, Sunway Putra Mall, Jalan Putra, di sini; kediamannya di Jalan Langgak Duta, Taman Duta dan di Kediaman Seri Perdana, Persiaran Seri Perdana, Presint 10, Putrajaya, antara Januari 2016 dan 7 Sept, 2017.

Perbicaraan berlangsung di hadapan Hakim Mohamed Zaini Mazlan.

– Bernama

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");