Berita Hari Ini

Pekerja Wajib Tunjuk Surat Kebenaran Pergerakan Ketika Sekatan

PUTRAJAYA: Semua pekerja diwajibkan mendapatkan surat kebenaran pergerakan daripada majikan masing-masing supaya tidak timbul kekeliruan ketika sekatan jalan raya.

Memetik Astro Awani, Menteri Kanan (Kluster Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob memberitahu, bagi kakitangan kerajaan, ketua setiausaha kementerian masing-masing akan mengeluarkan surat tersebut manakala pekerja swasta perlu mendapatkannya daripada majikan.

“Saya harap majikan-majikan sila serahkan senarai nama pekerja-pekerja mereka ke balai polis yang berdekatan supaya mereka boleh mendapat pelepasan yang mudah sewaktu diperiksa di sekatan jalan raya,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar selepas Mesyuarat Khas Menteri-Menteri Berkenaan Pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan di Putrajaya, di sini pada Isnin.

Ismail Sabri yang juga Menteri Pertahanan itu berkata, beliau sedia maklum keperluan sesetengah pekerja yang tinggal dan bekerja di dua negeri berasingan.

“Kita faham ramai yang bekerja terpaksa bergerak antara negeri. Sebagai contoh ramai pekerja di Putrajaya ini datangnya dari Seremban.

“Ramai dari Shah Alam yang bekerja di Putrajaya dan ada juga mereka yang tinggal di KL (Kuala Lumpur) bekerja di Shah Alam. Jadi surat yang saya sebut tadi perlu diperolehi dan tunjuk pada pihak polis waktu sekatan jalan raya dan sebagainya,” tambah beliau.

Langkah itu katanya, adalah bagi memastikan adanya penguatkuasaan yang lebih ketat ke atas pekerja di sektor atau industri kritikal yang diarahkan bertugas.

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");