Berita Hari Ini
Like

Syarikat Logistik, Pengangkutan Digalak Pindah Barangan 7 Malam -7 pagi

March 31, 2020
338 Views
0 Comments
1 minute read
Syarikat Logistik, Pengangkutan Digalak Pindah Barangan 7 Malam -7 pagi

KUALA LUMPUR: Syarikat logistik dan pengangkutan digalakkan memindahkan barangan mereka antara jam 7 malam hingga 7 pagi bagi membolehkan pergerakan lebih lancar sepanjang penguatkuasaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Menurut Astro Awani, Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Dr Wee Ka Siong berkata, kerajaan mengakui barang keperluan asas termasuk makanan dan ubat-ubatan perlu dihantar ke destinasi tanpa sebarang masalah.

“Kementerian dan Agensi Pengangkutan Awam Darat (APAD) ingin mengingatkan semua pengendali, pemandu dan operator pengangkutan awam darat supaya mematuhi PKP dan peraturan-peraturan lain yang berkaitan.

“Pada masa sama, merkea perlu mengutamakan keselamatan dan kesihatan dir. Ini adalah selaras dengan langkah-langkah yang telah ditetapkan bagi mengelakkan jangkitan COVID-19,” katanya dalam satu kenyataan pada Selasa.

Beliau berkata, kerajaan juga akan memberikan fokus kepada usaha mengurangkan rantaian jangkitan COVID-19 dalam aspek pengangkutan awam.

“Waktu operasi bagi perkhidmatan bas henti-henti, bas ekspres, tren, rel dan terminalnya akan terus beroperasi dengan dihadkan kepada jam 6 pagi hingga 10 pagi dan 5 petang hingga 10 malam seperti mana yang diumumkan sebelum ini.

“Perkhidmatan teksi dan e-hailing akan dibenarkan beroperasi bermula jam 6 pagi hingga 10 malam setiap hari, berkuatkuasa 1 April 2020. Penghantaran makanan pula dibenarkan beroperasi dari jam 8 pagi hingga 8 malam.” tambahnya lagi.

Orang ramai juga dinasihatkan agar mengamalkan penjarakan sosial satu meter, memakai topeng muka dan mengelakkan kesesakan semasa menggunakan pengangkutan awam sepanjang tempoh PKP.

Komen & Pendapat

Comments are closed.