Berita Hari Ini

Tak puas hati kes Riza Aziz? Shafee buat perbandingan kes Guan Eng

Muhammad Shafee Abdullah, peguam bela utama untuk kes 1MDB, hari ini mempersoalkan kritikan yang dilemparkan terhadap perjanjian penyelesaian yang menyaksikan Riza Shahriz Abdul Aziz diberi pelepasan tanpa pembebasan (DNAA) berhubung dakwaan pengubahan wang haram.

Bercakap kepada wartawan di Kuala Lumpur, Shafee membandingkan respons terhadap kes mahkamah Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng yang dibebaskan oleh Peguam Negara Tommy Thomas atas tuduhan rasuah yang berkaitan dengan pembelian sebuah banglo yang didakwa di bawah nilai pasaran.

“Respons saya sangat mudah. Semua yang dikatakan di tangannya (Riza), aset, wang dan apa sahaja, dikembalikan. Dia mengatakan ‘saya tidak bersalah, saya mengembalikannya kerana saya menginginkan hidup saya kembali’.

“Kerana jika kamu ingat, dia (Riza) mendapatkannya melalui pinjaman, dan dia memperoleh keuntungan, dan sekarang dia mengembalikannya.

“Tetapi anda bandingkan dengan Lim Guan Eng, dia mendapat keuntungan dari pembelian harta itu. Dia diarah bela diri, bukan pembelaannya tidak dipanggil.

“Wakil pendakwa raya tidak senang dengan penarikan kes itu. Satu-satunya orang yang setuju untuk penarikan kes itu adalah Tommy Thomas (peguam negara ketika itu). Mengapa kamu tidak mempersoalkannya?” kata Shafee, yang mewakili bapa tiri Riza, Najib Abdul Razak dalam perbicaraan berkaitan 1MDB yang sedang berlangsung.

Mahkamah Tinggi di Pulau Pinang pada 3 September 2018 membebaskan Lim, bekas ketua menteri Pulau Pinang dan bekas menteri kewangan daripada dua tuduhan setelah Jabatan Peguam Negara menerima perwakilan daripada peguamnya.

Untuk rekod, Thomas dilantik sebagai Peguam Negara oleh kerajaan Pakatan Harapan (PH) pada Julai 2018, dua bulan selepas gabungan itu memenangi pilihan raya umum ke-14 pada 9 Mei.

Lim adalah menteri kewangan ketika PH mentadbir kerajaan.

Lim bertegas tidak bersalah dan menyifatkan tuduhan ke atasnya merupakan usaha untuk merosakkan kerjaya politiknya.

Sementara itu, Shafee juga mengecam beberapa anggota Majlis Peguam yang menurutnya gagal menyoal PH ketika kes Lim digugurkan oleh Pejabat Peguam Negara.

“Mengapa orang di persatuan peguam tidak mempersoalkannya, saya tidak cakap tentang Majlis Peguam, tetapi orang-orang senior di dalam persatuan peguam.

“Mengapa anda tidak mempersoalkan orang-orang dalam politik? Mengapa anda (pemerintah ketika itu) melepaskan Lim Guan Eng apabila pembelaan telah dipanggil?” katanya.

[NOTA EDITOR: Untuk rekod, Lim dibebaskan daripada dakwaan ke atasnya sebelum diarahkan membela diri]

Walaupun dia tidak menyebutkan nama tertentu, Shafee dipercayai merujuk kepada sekumpulan peguam termasuk lima bekas presiden Badan Peguam Malaysia yang mengeluarkan kenyataan hari ini mengkritik kenyataan Presiden Majlis Peguam Malaysia Salim Bashir mengenai kes Riza.

Kumpulan itu mengatakan bahawa kenyataan Salim tidak menggambarkan kebebasan Majlis Peguam.

Shafee mendakwa bahawa ketika Umno berkuasa, negara menyaksikan seorang anggota parti terkemuka, Mohd Khir Toyo, yang juga bekas menteri besar Selangor, dihantar ke penjara kerana rasuah.

Namun, katanya, sebaliknya berlaku dalam kes Lim.

“Ketika pembangkang mengambil alih pemerintahan, Lim Guan Eng dibebaskan. Mengapa kamu tidak mempersoalkannya?” katanya.

Ketika ditanya apakah keputusan Thomas dalam kes Lim dapat ditarik semula, Shafee mengatakan kes itu dapat dikaji semula jika dapat dibuktikan bahawa keputusan itu tidak dibuat dengan niat baik.

Namun, Shafee berkata keputusan itu bergantung kepada Peguam Negara baru, Idrus Harun.

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");