Berita Hari Ini
Like

COVID-19: Pesakit Dengan Tekanan Darah Tinggi Berisiko Dua Kali Ganda Mati – Kajian

June 5, 2020
268 Views
0 Comments
2 minutes read
COVID-19: Pesakit Dengan Tekanan Darah Tinggi Berisiko Dua Kali Ganda Mati – Kajian

PARIS: Pesakit dengan tekanan darah tinggi yang dimasukkan ke hospital dengan jangkitan COVID-19 dua kali lebih berkemungkinan mati daripada mereka yang tidak mengalaminya, kata penyelidik.

Bagi pesakit dengan virus yang telah berhenti mengambil ubat untuk tekanan darah tinggi, risiko kematian meningkat dua kali ganda, mereka melaporkan dalam European Heart Journal.

“Penting agar pesakit dengan tekanan darah tinggi menyedari bahawa mereka berisiko lebih tinggi untuk mati akibat COVID-19,” kata penulis kanan Fei Li, seorang pakar kardiologi di Hospital Xijing di Xian, China, lapor BH Online yang memetik AFP.

Untuk kajian itu, penyelidik di China dan Ireland secara retroaktif memeriksa kes yang dimasukkan ke Hospital Huoshenshan di Wuhan antara 5 Februari dan 15 Mac.

Hampir 30 peratus – 850 pesakit – mempunyai sejarah hipertensi, istilah lain untuk tekanan darah tinggi.

Empat peratus pesakit terbabit meninggal dunia, dibandingkan dengan hanya satu peratus dari 2,027 pesakit tanpa hipertensi.

Selepas menyesuaikan diri dengan usia, jenis kelamin dan keadaan perubatan lain, penyelidik mengira bahawa mempunyai tekanan darah tinggi meningkatkan dua kali ganda risiko kematian.

Dalam meta-analisis berasingan dari tiga kajian lain yang membabitkan 2,300 pesakit COVID-19 dari hospital yang sama, penyelidik mengkaji kesan ubat tekanan darah yang berbeza terhadap kadar kematian.

Bertentangan dengan jangkaan, mereka mendapati bahawa sekumpulan ubat yang dikenali sebagai perencat RAAS – yang merangkumi penyebab enzim pengubah angiotensin (ACE) dan penghalang reseptor angiotensin (ARB) – tidak dikaitkan dengan kematian COVID-19 yang lebih tinggi.

Malah, risikonya agak berkurang.

“Kami menyarankan supaya pesakit tidak boleh menghentikan atau mengubah rawatan anti-hipertensi biasa kecuali jika diarahkan oleh doktor,” kata pengarang bersama, Ling Tao, seorang profesor di Hospital Xijing.

Penulis menyatakan bahawa kajian mereka adalah pemerhatian dan tidak berdasarkan ujian klinikal, yang bermaksud penyelidikan lebih lanjut diperlukan sebelum mereka dapat membuat cadangan klinikal yang tegas.

Komen & Pendapat

Comments are closed.