Berita Hari Ini

PKPP: 17 Tapak Pembinaan Ditutup, Gagal Patuh SOP

KUALA LUMPUR – Dalam tempoh 20 April hingga 14 Jun lepas, sebanyak 17 tapak pembinaan di seluruh negara diarah tutup operasi buat sementara selepas didapati gagal mematuhi prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan Majlis Keselamatan Negara (MKN).

Bernama melaporkan Menteri Kerja Raya Datuk Seri Fadillah Yusof berkata tapak terbabit adalah antara 7,699 lokasi yang diperiksa oleh Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan Malaysia (CIDB) dalam tempoh berkenaan.

Selain itu, sebanyak 370 tapak pembinaan yang tidak patuh diberikan amaran, katanya kepada pemberita selepas melawat tapak pembinaan projek Bukit Bintang City Centre bagi memantau SOP Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP), di sini hari ini.

Menurut Fadillah, selain tidak patuh SOP, syarikat pembinaan yang terbabit juga tidak menerima kelulusan beroperasi daripada kerajaan negeri.

Sementara itu, ditanya mengenai kegusaran pemaju akan dikenakan penalti kerana projek lewat disiapkan, beliau berkata perkara tersebut akan diselesaikan menerusi undang-undang berkaitan COVID-19.

Kerajaan akan membentangkan Rang Undang-undang COVID-19 (Langkah-langkah Sementara) apabila Parlimen bersidang bulan depan, katanya.

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");