Membawang Hari Ini
Like

FINAS Perjelas Isu: ‘Tak Perlu Lesen Pengeluaran Filem, SPP’

July 24, 2020
452 Views
0 Comments
1 minute read
FINAS Perjelas Isu: ‘Tak Perlu Lesen Pengeluaran Filem, SPP’

KUALA LUMPUR: Ketua Pegawai Eksekutif, Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (FINAS), Ahmad Idham Ahmad Nadzri menjelaskan tiada arahan dikeluarkan kepada pengguna platform media sosial seperti YouTube, Instagram dan TikTok untuk memohon Lesen Pengeluaran Filem dan Surat Perakuan Penggambaran (SPP) seperti yang tular, semalam.

Bercakap kepada BH Online, Ahmad Idham berkata, sebagai badan yang bertanggungjawab membantu meningkatkan pembangunan industri perfileman dan kandungan digital, tugas FINAS lebih kepada menggalakkan penghasilan lebih banyak idea kreatif, bukannya menyekat kreativiti pengguna media sosial.

“Berita yang tular itu tidak benar. Saya harap pihak berkenaan bersabar dan jangan panik. Kalau betul FINAS mahu keluarkan syarat sedemikian, sudah lama kami laksanakan.

“Tapi, sebaliknya, kita beri geran mikro kepada golongan terbabit menghasilkan lebih banyak isi kandungan untuk pelantar media sosial… Takkanlah kita hendak buat begitu,” katanya kepada BH Online.

Ahmad Idham mendakwa ada pihak yang cuba mengambil kesempatan terhadap isu terbabit dengan memutar belitkan kenyataan dikeluarkan Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Saifuddin Abdullah di Dewan Rakyat, semalam.

“Saya percaya ada pihak tidak bertanggungjawab yang cuba memutar belitkan kenyataan itu atas kapasiti lain, bukan untuk industri kreatif.

“Menteri sudah mengeluarkan kenyataan rasmi mengenai isu terbabit dan kita tunggu maklum balas mengenainya.

“Saya hanya akan mengeluarkan kenyataan rasmi esok (hari ini) dan penjelasannya lebih kepada soal teknikal,” katanya.

Sebaik berita tersebar, golongan ‘social influencer’ atau personaliti media sosial keliru mengenai syarat yang dikatakan mewajibkan mereka memohon Lesen Pengeluaran Filem dan SSP seperti yang tular, semalam.

Komen & Pendapat

Comments are closed.