Berita Hari Ini
Like

Penduduk Pamekasan Di Indonesia Dakwa COVID-19 Agenda Doktor Mahu Kaut Keuntungan

July 7, 2020
301 Views
0 Comments
2 minutes read
Penduduk Pamekasan Di Indonesia Dakwa COVID-19 Agenda Doktor Mahu Kaut Keuntungan

JAKARTA: Menguruskan kes baharu COVID-19 bukan satu perkara yang mudah bagi petugas barisan hadapan.

Di wilayah Pamekasan, Indonesia, tanggapan sesetengah anggota masyarakat terhadap petugas perubatan telah menyebabkan usaha mereka terganggu dan menjadi sukar.

Penduduk di sini lebih percayakan khabar angin dan mendakwa doktor serta kakitangan perubatan cuba mengaut keuntungan daripada pandemik itu.

Tuduhan itu menyebabkan tugas kakitangan perubatan menjadi semakin sukar apabila ada pesakit tidak percaya mereka menghidap penyakit itu walaupun saringan membuktikannya, lapor Astro Awani yang memetik Kompas.com.

Salah seorang kakitangan perubatan di wilayah tersebut, Syaiful Hidayat berkata ada yang menolak untuk diasingkan dan menerima rawatan di hospital walaupun pesakit dan keluarganya ditunjukkan keputusan positif COVID-19.

Lebih membimbangkan, pesakit marah apabila diberitahu mereka dijangkiti virus itu dan mengatakan COVID-19 adalah “perancangan doktor untuk mengaut keuntungan.”

“Tuduhan sebegitu terus disebarkan melalui media sosial, tidak hanya dilakukan masyarakat awam malah masyarakat berpendidikan tinggi.

“Kami mempertaruhkan nyawa kami sendiri dalam menangani pesakit COVID-19. Murah sungguh harganya kalau ditukar dengan wang,” kata Syaiful kepada Kompas.com.

Tambah Syaiful, penduduk di wilayah tersebut juga menganggap penyakit itu boleh sembuh dengan sendirinya.

Tegasnya, sikap sebegitu membuatkan jumlah kes positif COVID-19 di Pamekasan terus bertambah.

“Kalau pesakit berada di hospital, ia mudah ditangani tapi kalau di luar hospital, sudah tentu agak sukar untuk mengesan mereka.

“Sejak akhir-akhir ini, keadaan semakin sukar untuk dikawal,” ujarnya.

Sebanyak 260 kes positif COVID-19 dilaporkan di Pamekasan setakat Isnin dengan 40 pesakit disahkan sembuh, 24 maut dan selebihnya masih dirawat.

Indonesia kini mencatatkan hampir 65,000 kes virus tersebut dengan lebih 3,200 kematian.

Komen & Pendapat

Comments are closed.