Berita Hari Ini

Kerajaan Kaji Gubal Undang-Undang Khusus Kes Hina Mahkamah

KUALA LUMPUR: Kerajaan sedang mempertimbangkan keperluan untuk menggubal undang-undang khusus bagi menangani kes menghina mahkamah.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang) Takiyuddin Hassan berkata, Jabatan Peguam Negara sedang mengkaji undang-undang di negara lain seperti Singapura, India dan United Kingdom.

“Kerajaan juga akan mendapatkan input pemegang taruh,” katanya di Dewan Rakyat hari ini.

Beliau menjawab pertanyaan Liew Vui Keong (Warisan-Batu Sapi), yang bertanya adakah kerajaan bercadang memperkenalkan undang-undang khas seperti Administration of Justice (Protection) Act 2016 di Singapura bagi menangani kes menghina mahkamah yang semakin meningkat, terutama di media sosial, secara lebih efektif.

Takiyuddin berkata, cadangan undang-undang khas dikemukakan sejak 2010 dan memaklumkan rancangan sudah disiapkan dan dirujuk ke mahkamah pada 2013 memetik FMT.

Walaupun draf rang undang-undang dalam tahap pengesahan pada 2016, beliau berkata ia perlu dikaji semula selepas Kementerian Dalam Negeri membuat pindaan terhadap Akta Hasutan.

“Masalahnya ditinjau oleh kerajaan untuk memenuhi dan menyesuaikan dengan perubahan. Buat masa ini, tidak ada undang-undang khas untuk menangani kes penghinaan terhadap mahkamah.

“Mahkamah menggunakan prinsip common law (untuk kes-kes ini). Ini juga diperuntukkan bawah Akta Undang-Undang Sivil, Artikel 126 Perlembagaan Persekutuan dan Seksyen 13 Akta Mahkamah Kehakiman,” katanya.

Liew berkata, penghinaan terhadap mahkamah menjadi perkara baru bawah pemerintahan Perikatan Nasional, dengan menyebut kes pemilik akaun Twitter mendakwa hakim dalam perbicaraan rasuah Najib Razak ada kaitan dengan Dr Mahathir Mohamad.

Beliau turut menyatakan gambar disiarkan oleh bekas perdana menteri Najib Razak pada malam kesnya itu, menerima lawatan Takiyuddin, Presiden PAS Hadi Awang dan pemimpin lain.

Bagaimanapun, Takiyuddin berkata amalan itu biasa dan memaklumkan Hadi juga mengunjungi Presiden PKR, Anwar Ibrahim ketika kali pertama beliau dihukum penjara.

“Sebagai pengamal undang-undang, saya juga tunduk pada undang-undang. Sekiranya apa yang saya lakukan adalah tertakluk pada undang-undang dan saya dipanggil oleh polis, saya bersedia untuk bekerjasama dengan mereka,” katanya.

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");