Berita Hari Ini

Aktiviti Pub, Kelab Malam Terus Catat Kes Ingkar PKP Tertinggi

PUTRAJAYA: Polis Diraja Malaysia (PDRM) telah menahan 512 individu atas kesalahan ingkar arahan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Menteri Kanan Pertahanan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, daripada jumlah itu, seramai 452 individu telah dikompaun manakala 59 lagi direman.

Aktiviti kelab malam dan pub masih mencatatkan jumlah ditahan paling tinggi dengan 294, diikuti aktiviti yang menyukarkan penjarakan fizikal (103) dan acara keraian tertutup (56).

Kawalan di sempadan juga terus dipantau dengan 80 pendatang asing tanpa izin (Pati), enam penyeludup dan seorang tekong ditahan menerusi Ops Benteng.

“Kerajaan akan mengambil tindakan tegas terhadap mana-mana pihak yang cuba memasuki sempadan negara secara haram dan agensi-agensi penguatkuasa akan terus mengetatkan kawalan kawasan sempadan terutamanya di lorong-lorong tikus,” kata beliau dalam kenyataan yang diedarkan pada Ahad.

Menurut Ismail Sabri, sebanyak 1,159 pemeriksaan dilakukan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) berkaitan pematuhan SOP dengan 1,151 premis patuh SOP manakala lapan diberi nasihat.

Dalam pada itu, 28,063 individu dari 32 negara pulang ke tanah air sejak 24 Julai hingga 12 September memetik Astri Awani.

Daripada jumlah itu, seramai 10,187 individu sedang menjalani proses kuarantin wajib manakala 69 individu

telah dihantar ke hospital untuk rawatan.

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");