Berita Hari Ini

Penularan terus melonjak – 100 kes baru Covid-19 hari ini

Setakat tengah hari tadi, kes Covid-19 baru di Malaysia menyaksikan lonjakan 100 lagi kes baru berbanding 62 kes, semalam.

Ia adalah kenaikan yang tertinggi dalam tempoh kira-kira tiga bulan.

Menurut Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), kes baru yang dilaporkan hari ini terdiri daripada 85 kes tempatan dan 15 kes import.

Lima belas kes import melibatkan dua warganegara dan 13 bukan warganegara. Ia adalah dari India dengan enam kes di Selangor, empat kes di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, satu kes di Negeri Sembilan dan dari Indonesia iaitu dua kes di Selangor.

“Daripada 85 kes penularan tempatan yang dilaporkan, 55 merupakan warganegara dan 30 bukan warganegara.

“Perincian kes adalah seperti berikut – Sabah (62 kes) daripada kluster Benteng LD.

“Dan Kedah (22 kes) daripada kluster Sungai dan Perlis (satu kes) juga daripada kluster Sungai,” kata Ketua Pengarah Kesihatan, Dr Noor Hisham Abddullah pada sidang media di Putrajaya, hari ini.

Ini, katanya, menjadikan jumlah kumulatif kes Covid-19 di negara ini mencecah 9,559 orang dengan 295 lagi masih aktif petik MKini.

Dia juga memaklumkan bahawa tiada pertambahan kes kematian berkaitan Covid-19 dilaporkan pada hari ini.

Justeru, jumlah kumulatif kes kematian di Malaysia kekal sebanyak 128 kes atau 1.34 peratus daripada jumlah keseluruhan kes.

Dr Noor Hisham juga memaklumkan bahawa terdapat 12 kes yang telah pulih hari ini.

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");