Berita Hari Ini

Tidak hadir acara Warisan, pemimpin PKR kata ‘kebetulan’

ACARA pelancaran jentera pilihan raya PKR di Sabah yang diadakan secara serentak dengan acara terpisah Warisan Plus di Kota Kinabalu semalam adalah kebetulan, kata pemimpin parti itu.

“Kami sudah rancang bertepatan dengan mesyuarat jawatankuasa kepimpinan pusat PKR hari ini,” kata pengarah pemilihan PKR Sabah Mohd Amin Abdul Mem kepada The Malaysian Insight hari ini.

“Tidak ada isu PKR melawan Warisan Plus atau buat kerja sendiri-sendiri.”

Katanya, PKR juga telah menghantar wakil ke pelancaran Warisan Plus pada Sabtu malam.

Warisan Plus, yang dipimpin parti Warisan bersama Pakatan Harapan serta , Upko yang berpangkalan di Sabah, melancarkan jentera pilihan raya untuk pilihan raya negeri yang akan datang di Keningau semalam.

Ketua menteri sementara Sabah, Mohd Shafie Apdal, yang juga presiden Warisan, hadir bagi merasmikan acara tersebut.

Pada masa yang sama, Presiden PKR Anwar Ibrahim sedang merasmikan pelancaran jentera pilihan raya PKR di Pusat Konvensyen Antarabangsa Sabah di Kota Kinabalu.

Walaupun acara PKR dihadiri ahli parti semata-mata, pelancaran Warisan Plus merangkumi pemimpin parti dan sukarelawan dari Upko, DAP dan Amanah.

Ketiadaan PKR di acara Warisan Plus telah menyebabkan tersebarnya desas-desus bahawa parti itu tidak mahu bekerjasama dengan Warisan Plus kerana nama Shafie telah disebut sebagai calon perdana menteri.

Namun Mohd Amin berkata isu itu tidak timbul kerana PKR mahu bekerjasama dengan Warisan Plus dalam PRN Sabah yang akan bermula pada 12 September ini bagi penamaan calon. Pengundian akan diadakan pada 26 September.

“Tidak ada masalah sama sekali. Penasihat Anwar dan PKR Dr Wan Azizah Wan Ismail telah menemui Shafie untuk membincangkan perkara berhubung pilihan raya negeri hari ini,” kata Mohd Amin.

Dalam catatan di Facebook hari ini, Anwar berkata bahawa PKR telah membincangkan pembahagian kerusi dengan Shafie hari ini dan berkata bahawa beliau berharap agar PKR mendapat bahagian yang adil untuk bertanding dalam PRN Sabah ke-16.

Sebanyak 73 kerusi DUN akan dipertanding dalam PRN kali ini, di samping 1.12 juta pemilih berdaftar berhak memangkah undi mereka.

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");