Berita Hari Ini

COVID-19: Uitm Kurangkan Yuran Konvokesyen Norma Baharu

KUALA LUMPUR: Universiti Teknologi Mara (UiTM) mengambil pendekatan mengurangkan yuran konvokesyen sesi ke-92 bagi semua peringkat pengajian sebanyak RM40, susulan pandemik COVID-19.

Yuran yang dikenakan sebelum ini antara RM150 dan RM230 akan dikurangkan kepada antara RM110 dan RM190, menurut Ketua Perhubungan Awam, Media, Protokol dan Pengurusan Acara Jabatan Komunikasi Korporat UiTM Nora Noordin.

“Jumlah pengurangan yuran tersebut diberikan secara automatik kepada semua peringkat pengajian dari Diploma dan Ijazah, termasuk PhD, bertujuan mengurangkan beban kewangan yang perlu dibayar oleh para graduan.

“Sebelum ini, yuran konvokesyen pada setiap sesi yang dikenakan terhadap para graduan adalah pada kadar antara RM150 hingga RM230 mengikut peringkat pengajian.

“Kini, para graduan hanya perlu membayar yuran tersebut pada kadar antara RM110 hingga RM190 sahaja,” jelasnya dalam satu kenyataan hari ini.UiTM sebelum ini mengumumkan akan memperkenalkan penganugerahan diploma dan ijazah secara janji temu bagi menjaga keselamatan, kesihatan, kebajikan dan keselesaan graduan, ibu bapa serta seluruh warga yang terlibat. 

Institusi itu juga menangguhkan majlispenganugerahan diploma dan ijazah dalam norma baharu itu yang dijadual pada 7 Nov, kepada 1 Dis, susulan peningkatan kes COVID-19 yang membimbangkang lapor Astro Awani.

Nora berkata, pengurusan tertinggi UiTM amat peka dengan situasi semasa dan keputusan pengurangan ini merupakan antara pelbagai inisiatif yang dilakukan untuk membantu para graduan.

Ia juga bagi menyahut seruan Kementerian Pengajian Tinggi yang meminta agar pihak universiti prihatin dengan situasi pelajar yang terlibat.

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");