Berita Hari Ini

422,609 Peminjam PTPTN Meneruskan Bayaran Balik Pinjaman

KUALA LUMPUR – Seramai 422,609 peminjam atau 28.17 peratus daripada 1.5 juta keseluruhan peminjam Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) meneruskan bayaran balik pinjaman mereka, mulai Oktober lepas.

Bernama melaporkan PTPTN dalam kenyataan memaklumkan kutipan bayaran balik yang diterima adalah sebanyak RM103.03 juta menunjukkan peningkatan sebanyak 173.65 peratus berbanding kutipan pada April yang berjumlah RM37.65 juta.

“Ini menunjukkan bahawa peminjam PTPTN masih terus berusaha membuat bayaran balik pinjaman mereka walaupun berada dalam keadaan yang sukar akibat pandemik COVID-19. Tindakan sebegini seharusnya menjadi ikutan kepada peminjam lain yang berkemampuan dan tidak terjejas,” menurut kenyataan itu.

Menurut kenyataan itu lagi, atas dasar keprihatinan, kerajaan sebelum ini telah bersetuju untuk melanjutkan tempoh penangguhan bayaran balik pinjaman selama tiga bulan lagi, mulai Oktober hingga Disember depan.

Penangguhan bayaran balik pinjaman PTPTN ini telah memberi manfaat kepada 1.5 juta peminjam dengan jumlah keseluruhan anggaran penangguhan bayaran balik pinjaman berjumlah RM1.13 bilion bermula Mac hingga Disember 2020.

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");