Panasnya Hari Ini
Like

Belanjawan 2021: Kenyataan Menteri Kewangan Berbaur Ugutan – Anwar

November 15, 2020
11 Views
0 Comments
1 minute read
Belanjawan 2021: Kenyataan Menteri Kewangan Berbaur Ugutan – Anwar

KUALA LUMPUR: Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim menyifatkan bayangan Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz mengenai Belanjawan 2021 sebagai hambar dan berbaur ugutan.

Astro Awani melaporkan Anwar berkata, bayangan yang dikeluarkan pada Sabtu itu juga disifatkan sebagai rencana untuk mengetepikan suara majoriti Ahli Parlimen.

“Saya fikir ini satu kenyataan yang bersifat hambar dan berbaur ugutan serta sebahagian dari rencana untuk mengetepikan suara majoriti Ahli Parlimen.

“Saya yakin kita mampu mengemukakan Belanjawan atau pindaan yang lebih baik untuk kepentingan rakyat,” katanya dalam kenyataan yang dimuat naik menerusi akaun Facebook miliknya, hari ini.

Tegas Anwar yang juga Ahli Parlimen Port Dickson, kerajaan digesa supaya meneliti semula Belanjawan 2021.

“Seperti yang saya tegaskan ketika membahaskan Belanjawan 2021 di Parlimen, soal emolumen penjawat awam, perbelanjaan mengurus dan utamanya untuk barisan hadapan serta kelengkapan perubatan dan kesihatan tetap dipertahankan.

“Saya ulangi gesaan untuk kerajaan teliti semula Belanjawan 2021. Pembangkang hanya mendukung sekiranya ia benar-benar belanjawan untuk memerangi COVID-19,” katanya.

Pada Sabtu, Tengku Zafrul berkata kerajaan tidak akan dapat membayar segala komitmen termasuk pembayaran gaji penjawat awam dan petugas barisan hadapan yang bertungkus-lumus memerangi COVID-19 sekiranya Belanjawan 2021 tidak diluluskan di Dewan Rakyat.

“Bagi saya, kalau belanjawan ini dapat menolong negara kita, jadi tiada sebab untuk belanjawan ini tidak diluluskan dan ditolak (Dewan Rakyat).

“Kalau ditolak, dari segi ekonominya kita tidak dapat bayar komitmen kerajaan termasuk untuk membayar bantuan kepada rakyat,” katanya.

Comments are closed.