Berita Hari Ini

Cukup-cukuplah guris hati rakyat Kelantan

Dalam keadaan jurang kemiskinan rakyat semakin tinggi akibat pandemik COVID-19 dan dibeban pula dengan kenaikan pelbagai cukai tanah, cukai pintu dan cukai pecah lot tanah, tergamak pemimpin kerajaan negeri Kelantan mencadangkan kenaikan gaji pokok Exco dan Adun.

Naib Pengerusi AMANAH Kelantan Rushdan Mustafa berkata, kenaikan dari RM3,000 ke RM5,000 atas alasan untuk menyeragamkan dengan negeri-negeri dan mendakwa peranan mereka seperti Pegawai Kebajikan Masyarat adalah tidak masuk akal.

Katanya, sekali gus menafikan peranan Jabatan Kebajikan Masyarakat sebagai Jabatan Persekutuan yang bertanggungjawab kepada golongan yang kurang bernasib baik di negeri Kelantan.

“Apakah ini yang Islam ajar kepada pemerintah yang mendakwa sebagai Kerajaan Ulamak dibawah Negeri Serambi Mekah dalam keadaan rakyat teruk menderita ekonominya? Atau sengaja memesongkan apa yang diajar oleh Al-Quran untuk menghalalkan cara?

“Sepatutnya dalam keadaan rakyat menghadapi kesusahan tumpuan patut diberi untuk membantu rakyat. Peruntukan yang besar perlu dibentangkan.

“Nilaian Bakul Rakyat mesti di naikkan ke angka RM200 ke RM300. Apatah lagi Kelantan kini bakal berdepan dengan musim tengkujuh tidak lama lagi,” kata beliau dalam kenyataan.

Slip gaji menunjukkan jumlah gaji atau elaun Exco Kerajaan Pas Kelantan yang sedang tular

Tegasnya, menaikkan pendapatan disaat airmata rakyat berlinangan memohon sekampit beras dan sekilo gula adalah sarat dengan kemarahan yang tidak dapat dibendung.

“Tidak cukupkah lagi menguris hati rakyat dengan kereta mewah yang dibeli dari wang rakyat?-MalaysiaDateline

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");