Berita Hari Ini

Hamas Gesa Biden Hapus Iktiraf Baitulmaqdis Sebagai Ibu Negara Israel

GAZA CITY – Ketua Hamas, Ismail Haniyeh, menggesa Presiden dipilih Joe Biden yang memenangi pilihan raya Amerika Syarikat (AS), menarik balik apa yang digelar oleh Presiden Donald Trump sebagai ‘deal of the century’.

Sinar Harian melaporkan, dalam satu kenyataan pada Ahad, Haniyeh mahu pentadbiran Biden menghapuskan pengiktirafan AS terhadap Baitulmaqdis sebagai ibu negara rejim Israel dan kedutaan berpindah ke bandar itu.

Perjanjian yang diterajui Trump itu menjadikan Baitulmaqdis sebagai ibu negara Israel dan mengiktiraf kedaulatan rejim zionis terhadap sebahagian besar wilayah yang diduduki di Tebing Barat.

Haniyeh mendesak Biden ‘memperbaiki tindakan AS yang tidak adil terhadap rakyat (Palestin) yang bersekongkol dengan (Israel) untuk menindas dan menceroboh kedaulatan wilayah Palestin’.

Pemimpin Hamas itu menuntut pemerintahan AS yang baharu untuk ‘menghormati kehendak rakyat Palestin dan pilihan demokratik mereka dan tidak terlibat dengan dasar yang bertujuan menindas’.

Hamas juga mahu AS tidak meneruskan usaha memulihkan hubungan diplomatik beberapa negara Arab dengan Israel yang dilaksana pentadbiran Trump sebelum ini.

Media utama AS membuat unjuran Biden, 77, memenangi pilihan raya presiden selepas menewaskan Trump.

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");