Berita Hari Ini
Like

Mahkamah dengar mohon celah saman isu Agong tak isytihar darurat Feb 16

November 18, 2020
247 Views
0 Comments
3 minutes read
Mahkamah dengar mohon celah saman isu Agong tak isytihar darurat Feb 16

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur menetapkan 16 Februari tahun depan bagi mendengar permohonan tiga peguam dan dua kumpulan untuk mencelah dalam tindakan undang-undang berhubung keputusan Yang di-Pertuan Agong tidak menerima permintaan Perdana Menteri Muhyiddin Yassin untuk pengisytiharan darurat.

Peguam R Kengadharan hari ini mengesahkan bahawa mahkamah menetapkan tarikh perbicaraan setelah pengurusan kes e-review mengenai perkara tersebut pagi ini.

“Mahkamah menetapkan 16 Februari untuk mendengar permohonan pencelah. Pada hari yang sama juga ditetapkan untuk pengurusan kes saman pemula (tindakan undang-undang utama),” kata peguam itu ketika dihubungi.

Kengadharan mewakili peguam Syed Iskandar Syed Jaafar, yang pada 30 Oktober telah memfailkan tindakan undang-undang berhubung keputusan Yang di-Pertuan Agong Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah untuk tidak menerima cadangan Perdana Menteri Muhyiddin Yassin untuk pengisytiharan darurat.

Setelah tuntutan mahkamah itu difailkan, banyak pihak telah memfailkan permohonan untuk mencelah dalam kes ini.

Pada 4 November, Persatuan Peguam Muslim Malaysia (PPMM) mengajukan permohonannya untuk mencelah dalam tindakan undang-undang tersebut.

Kemudian pada 5 Nov pula, peguam Mohd Khairul Azam Abdul Aziz dan Malcolm Fernandez mengemukakan permohonan mencelah mereka.

Menurut dokumen mahkamah, para pencelah lain yang dicadangkan adalah peguam Nazira Abdul Rahim dan NGO Centre for a Better Tomorrow.

Pada 25 Oktober, Yang di-Pertuan bertitah tiada keperluan untuk mengisytiharkan darurat di Malaysia buat masa ini.

Datuk Pengelola Bijaya Diraja Istana Negara, Ahmad Fadil Shamsuddin, berkata Sultan Abdullah bertitah kerajaan sekarang boleh dipercayai untuk terus melaksanakan dasar dan tindakan penguatkuasaan bagi membendung Covid-19.

Plaintif Syed Iskandar kemudian memfailkan Saman Pemula di Pejabat Pendaftar Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 30 Oktober dan menamakan Kerajaan Malaysia sebagai defendan tunggal dalam tindakan undang-undang itu.

Syed meminta mahkamah untuk antara lain menentukan sama ada Agong mempunyai budi bicara sepenuhnya untuk tidak mengisytiharkan darurat walaupun perdana menteri menasihatkan sebaliknya.

Plaintif meminta mahkamah menentukan perkara ini berdasarkan Artikel 40 dan 150 Perlembagaan Persekutuan.

Artikel 40 antara lain secara umum membahas tentang perlunya Agong bertindak sesuai dengan nasihat kabinet atau menteri yang bertindak di bawah kekuasaan umum kabinet.

Artikel 150 pula antara lain membahas tentang kuasa Agong untuk mengeluarkan pengisytiharan darurat di mana terdapat situasi di mana keselamatan, ekonomi, atau ketenteraman awam di Persekutuan atau mana-mana bahagiannya terancam.

“Ini merupakan litigasi kepentingan awam untuk menegakkan Perlembagaan Persekutuan,” kata plaintif pada kertas kausanya.

Syed Iskandar juga meminta pengadilan untuk menentukan keabsahan suatu pindaan terhadap Artikel 150, yang memasukkan klausa antara lain, melarang mahkamah mendengar tindakan undang-undang berhubung dengan isu pengisytiharan darurat.

Di antara pindaan ini adalah penyisipan Artikel 150 (8), yang antara lain menyatakan bahawa tidak ada mahkamah yang memiliki kuasa untuk memenuhi atau menentukan permohonan, pertanyaan atau proses apa pun, dalam bentuk apa pun, dengan alasan apa pun, mengenai kesahihan pengisytiharan darurat.-MKini

Komen & Pendapat

Comments are closed.