Perak Hari Ini

PRU Diadakan Sebaik Pandemik Berakhir – PM

KUALA LUMPUR: Pilihan Raya Umum (PRU) ke-15 akan diadakan sebaik pandemik COVID-19 berakhir, kata Tan Sri Muhyiddin Yasin

Perdana Menteri berkata, kerajaan tidak mahu PRU diadakan ketika pandemik wabak ini masih menular.

“Jika diizinkan, apabila pandemik berakhir, kita akan adakan pilihan raya umum. Kita kembalikan mandat pada rakyat dan biarlah rakyat pilih kerajaan yang mereka mahu. Insya-Allah Perikatan Nasional (PN) akan dipilih semula.

“Ada yang berpendapat Bajet 2021 perlu ditolak untuk membolehkan pilihan raya umum diadakan. Tak perlulah buat begitu. Kalau tanya saya, mungkin semalam lagi saya sudah nasihatkan Yang di-Pertuan Agong supaya bubarkan parlimen untuk membolehkan pilihan raya diadakan,” katanya.

Beliau yang juga Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) berkata demikian ketika menyampaikan ucapan dasar Presiden BERSATU pada Perhimpunan Agung Tahunan BERSATU 2020 di sini, hari ini.

Muhyiddin berkata, sebaiknya dalam PRU nanti, tidak akan berlaku pertembungan tiga penjuru antara parti-parti dalam Perikatan Nasional (PN) menentang parti lawan yang lain.

“Untuk itu, program bersama akan diatur di peringkat pusat, negeri dan akar umbi untuk mewujudkan hubungan kerjasama lebih erat antara parti-parti dalam kerajaan PN,” katanya.

Dalam pada itu, beliau berkata, kerajaan pada masa ini sedang menumpukan kepada usaha mendapatkan vaksin COVID-19 termasuk usaha menandatangani perjanjian pembelian awal yang dibuat kerajaan dengan syarikat farmaseutikal Pfizer bagi mendapatkan bekalan vaksin COVID-19.

“Sebanyak 12.8 juta dos bagi menampung keperluan imunisasi untuk 20 peratus atau 6.4 juta rakyat Malaysia. Insya-Allah, kita akan menerima bekalan vaksin secara berperingkat mulai suku pertama tahun hadapan,” katanya.

Selain perjanjian dengan Pfizer, katanya kerajaan juga sudah menandatangani perjanjian dengan fasiliti COVAX untuk mendapatkan vaksin COVID-19 bagi menampung keperluan imunisasi 10 peratus rakyat.

“Kedua-dua perjanjian ini dijangka dapat menjamin akses vaksin COVID-19 untuk 30 peratus rakyat tahun depan. Dengan akses kepada vaksin ini dan usaha dilakukan secara berterusan untuk memutuskan rantaian jangkitan, kita akan berjaya mengawal sepenuhnya kes jangkitan COVID-19 di negara kita.

“Pada masa itu, insya-Allah, ekonomi negara kita akan pulih sepenuhnya dan rakyat akan dapat menikmati kehidupan yang lebih selamat dan sejahtera,” katanya.

Di peringkat serantau, beliau sudah menegaskan supaya semua negara mesti memastikan wujudnya akses saksama kepada vaksin COVID-19 di samping terus menyumbang kepada peningkatan aktiviti perdagangan dan pelaburan untuk memulihkan ekonomi pasca COVID-19 dan mewujudkan Kemakmuran Bersama.

–Berita Harian

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");