Panasnya Hari Ini
Like

Wang KWSP: Itu ‘Harta Peribadi Rakyat’, Bukan Rizab Negara – MP Pasir Gudang

November 14, 2020
201 Views
0 Comments
1 minute read
Wang KWSP: Itu ‘Harta Peribadi Rakyat’, Bukan Rizab Negara – MP Pasir Gudang

PASIR GUDANG: Dana persaraan dalam simpanan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) merupakan ‘harta peribadi rakyat’ dan bukannya rizab negara.

Utusan Online melaporkan Ahli Parlimen Pasir Gudang, Hassan Abdul Karim berkata, rakyat mempunyai hak ke atas wang yang dicarum dan perkara itu terjamin menerusi Perlembagaan Persekutuan.

Katanya, undang-undang yang mengawal operasi KWSP tidak boleh mengatasi perlembagaan dengan Perkara 13 menjamin hak rakyat terhadap harta dan wang ringgit mereka.

“Kerajaan patut benarkan pencarum KWSP keluarkan wang daripada Akaun 1 mereka sehingga RM10,000 secara sekali gus, kerana itu duit tabungan mereka sendiri.

“Mereka bukan mahu keluarkan semua, sekurang-kurangnya dengan jumlah berkenaan mereka dapat memulakan ikhtiar baharu meneruskan hidup,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Dalam pembentangan Belanjawan 2021, Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz mengumumkan kebenaran pengeluaran Akaun 1 KWSP secara bersasar sebanyak RM500 sebulan dengan jumlah sehingga RM6,000 bagi tempoh 12 bulan

Komen & Pendapat

Comments are closed.