Berita Hari Ini

Penggodam dari Korea Utara sasarkan J&J, Novavax

Penggodam dari Korea Utara disyaki baru-baru ini telah cuba memasuki sekurang-kurangnya sembilan organisasi kesihatan, termasuk syarikat gergasi farmasi Johnson & Johnson dan pemaju vaksin, Novavax Inc, sekali gus mendedahkan usaha untuk mensasarkan pemain utama dalam perlumbaan mengembangkan rawatan Covid-19.

Empat individu yang menyiasat serangan mengatakan percubaan penggodaman bermula pada Sept, menggunakan domain web yang meniru login portal dalam talian untuk memperdayakan kakitangan organisasi yang disasarkan bagi mendedahkan kata laluan mereka.

Percubaan penggodaman itu merangkumi usaha memasuki syarikat pembuat ubat dan vaksin Britain, AstraZeneca, lapor Reuters.

Korea Utara belum mengesahkan adanya jangkitan koronavirus berkenaan, tetapi Perkhidmatan Perisikan Nasional Korea Selatan mengatakan wabak di sana tidak dapat dikesampingkan kerana negara itu melakukan perdagangan dan pertukaran orang-ke-orang dengan China sebelum menutup sempadan pada Jan.

Tinjauan Reuters terhadap rekod Internet yang tersedia untuk umum menunjukkan domain web dan pelayan yang digunakan oleh penyerang sebelumnya telah dikenal pasti oleh pemerintah AS dan penyelidik keselamatan sebagai sebahagian daripada kempen penggodaman Korea Utara.

Sasaran lain yang dikenal pasti oleh sumber-sumber tersebut, yang kebanyakannya tidak dapat disebutkan namanya kerana sensitiviti perkara tersebut, termasuk Pusat Perubatan Beth Israel Deaconess di Boston, University of Tuebingen di Jerman, dan empat firma farmasi Korea Selatan: Genexine Inc, Boryung Pharma Co Ltd, Shin Poong Pharm Co Ltd dan Celltrion Inc.

Reuters tidak dapat memastikan apakah percubaan penggodaman, yang sebahagiannya dilaporkan oleh Wall Street Journal pada awal hari Rabu, berjaya.

Wakil Korea Utara ke PBB di New York tidak memberikan respons terhadap permintaan untuk memberikan komen.

Pyongyang, yang tidak memiliki hubungan langsung dengan media asing, sebelum ini menafikan melakukan serangan siber.

Jurucakap Novavax, Amy Speak mengatakan syarikatnya “menyedari ancaman ini” dan sedang bekerjasama dengan agensi kerajaan dan pakar keselamatan siber swasta.

“Kami yakin dapat terus maju dengan calon vaksin Covid-19 tanpa gangguan dan serangan ini tidak menimbulkan risiko terhadap integriti data kami,” katanya.-Mkini

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");