Panasnya Hari Ini

Saman Pemula Tun M Batal: Azhar, Azalina Kekal Speaker, Timbalan Speaker Dewan Rakyat

KUALA LUMPUR – Mahkamah Tinggi di sini pada Rabu membenarkan permohonan Datuk Azhar Azizan Harun, Datuk Seri Azalina Othman Said dan yang lain untuk membatalkan saman pemula yang dikemukakan oleh bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad dan empat lagi individu yang mencabar kesahihan pelantikan mereka dalam Dewan Rakyat.

Sinar Harian melaporkan Dengan keputusan Hakim Ahmad Kamal Md Shahid pagi tadi, Azhar dan Azalina kekal sebagai Yang Dipertua Dewan Rakyat dan Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat.

Pada 13 Ogos lalu, Azalina memohon untuk membatalkan saman pemula yang dikemukakan oleh Dr Mahathir dan anaknya serta tiga lagi individu yang mencabar kesahihan pelantikannya sebagai Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat.

Permohonan untuk membatalkan saman pemula itu difailkan bersama dengan Setiausaha Dewan Rakyat, Nizam Mydin Bacha Mydin yang dinamakan sebagai defendan keempat dalam saman itu.

Pada 7 Ogos lalu, dua lagi defendan iaitu Yang Dipertua Dewan Rakyat, Datuk Azhar Azizan Harun dan Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat, Datuk Mohd Rashid Hasnon, turut memfailkan permohonan sama atas alasan isu yang dibangkitkan oleh kesemua plaintif termasuk dalam kategori perdebatan Parlimen yang tidak boleh diadili atau dihakimi oleh mahkamah selaras dengan Perkara 63(1) Perlembagaan Persekutuan.

Pada 23 Julai lepas, Dr Mahathir, anaknya bekas Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Mukhriz, bekas Menteri Pendidikan, Dr Maszlee Malik, Ahli Parlimen Kubang Pasu, Datuk Wira Amiruddin Hamzah dan Ahli Parlimen Sri Gading, Datuk Dr Shahruddin Md Salleh memfailkan saman pemula terhadap Azhar, Azalina, Mohd Rashid dan Nizam Mydin yang dinamakan sebagai defendan pertama hingga keempat.

Dalam saman itu, kesemua plaintif memohon deklarasi bahawa kerusi Yang Dipertua Dewan Rakyat sejak 13 Julai lepas masih kosong dan pelantikan Azhar dan Azalina itu adalah tidak sah kerana ia tidak berperlembagaan dan/atau bercanggah dengan Perlembagaan Persekutuan dan/atau Peraturan 3, 4, 6 dan 47 Peraturan-Peraturan Majlis Mesyuarat Dewan Rakyat dan/atau kedaulatan undang-undang.

Kesemua plaintif juga menuntut deklarasi bahawa semasa perjalanan sesuatu persidangan Dewan Rakyat, sebaik sahaja usul mengosongkan jawatan Yang Dipertua dan/atau timbalan diluluskan oleh majoriti ahli Dewan Rakyat, maka tempoh 14 hari bagi pihak setiap ahli Dewan Rakyat untuk mengemukakan calon Yang Dipertua dan timbalannya adalah bermula dari tarikh usul itu diluluskan.

Mereka juga memohon perintah seorang Yang Dipertua dan timbalannya sekiranya jawatan itu dikosongkan semasa perjalanan persidangan berlangsung, hendaklah melalui proses-proses pencalonan, perbahasan dan pengundian cukup bilangan oleh Ahli-Ahli Dewan Rakyat untuk menjadikan satu proses pelantikan yang sah.

Antara alasan yang dikemukakan dalam permohonan itu adalah tindakan defendan ketiga (Mohd Rashid) yang membuat penetapan dengan memaklumkan bahawa cuma ada satu calon bagi tujuan pelantikan Yang Dipertua Dewan Rakyat yang baharu, adalah tidak sah.

Ini adalah kerana tidak ada peluang diberi oleh defendan ketiga (Mohd Rashid) dan keempat (Nizam Mydin) kepada semua Ahli Dewan Rakyat untuk memajukan pencalonan dan/atau perbahasan dan/atau pengundian bagi mengisi kerusi Yang Dipertua Dewan Rakyat dalam masa 14 hari sebelum mana-mana mesyuarat lanjutan bagi tujuan pelantikan diadakan.

Plaintif juga mendakwa tindakan defendan keempat untuk memasyhurkan dan/atau memanggil Azhar dan Azalina mengambil tempat sebagai Yang Dipertua Dewan Rakyat dan timbalan adalah bertentangan dengan Perlembagaan Persekutuan dan/atau Peraturan-Peraturan Majlis Mesyuarat Dewan Rakyat dan tidak sah.

Dalam afidavit yang diikrarkan Dr Mahathir bagi menyokong saman pemula itu, beliau antaranya berkata, mahkamah di bawah kuasa kehakiman, berhak untuk memberikan deklarasi yang dimohon semua plaintif bagi menentukan bahawa mana-mana persidangan Dewan Rakyat selepas 13 Julai yang akan merangkumi keputusan-keputusan negara dan/atau kelulusan rang undang-undang tidak terpalit dengan kecacatan atau ketidaksahihan.

Beliau juga mendakwa sekiranya mahkamah tidak melaksanakan tanggungjawab untuk memperbetulkan ketidakaturan yang dimohon dalam saman pemula, maka persidangan lanjut Dewan Rakyat selepas 13 Julai yang dipengerusikan oleh Azhar atau Azalina akan menjadi tidak sah dan juga berpotensi untuk menjadikan mana-mana penetapan kelulusan rang undang-undang dan perbahasan juga menjadi tidak sah.

Dalam kes ini, peguam Tania Scivetti dan Syazwani Mohd Zawawi mewakili Azalina dan Nizam Mydin, manakala peguam Amer Hamzah Arshad, mewakili Azhar serta Mohd Rashid.

Sementara peguam Mohamed Haniff Khatri Abdulla bagi pihak Dr Mahathir dan empat yang lain selaku plaintif.

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");