Berita Hari Ini

Ratusan ribu pakaian tema Tahun Baru Cina sangkut di gudang

Ratusan ribu pakaian bertema Tahun Baru Cina kini terperap di kedai, unit pengeluaran atau gudang selepas kerajaan tidak membenarkan kilang tekstil dan kedai runcit pakaian beroperasi di bawah perintah kawalan pergerakan (PKP 2.0).

Persekutuan Fesyen, Tekstil dan Pakaian Malaysia (FMFTA) merayu kerajaan membenarkan industri ini beroperasi di bawah PKP 2.0 agar kedai-kedai mempunyai banyak masa untuk menjual stok perayaan mereka, sementara pengilang tekstil dapat meneruskan pengeluaran mereka untuk memenuhi syarat kontrak.

“Barang-barang perayaan itu perlu dihantar ke kedai satu bulan sebelum Tahun Baru Cina agar mereka dapat menjualnya. Pada masa ini, kebanyakan pakaian ini tersangkut di kedai sementara beberapa masih disimpan di kilang,” kata Pengerusi FMFTA Tan Thian Poh kepada Malaysiakini.

Sekiranya pakaian tidak dapat sampai ke pasaran pada waktunya, dia bimbang industri itu akan mengalami kerugian pendapatan kerana pakaian bertema lembu sempena kalendar Cina, tidak akan diterima oleh pengguna.

Tan berkata industri tekstil, yang hampir tidak dapat bertahan sejak 2020, menggunakan penjualan perayaan untuk meningkatkan pendapatannya.

Dia mengimbas bagaimana 20 hingga 30 peratus pemain industri terpaksa berhenti kerana kejatuhan ekonomi yang disebabkan oleh Covid-19 tahun lalu.

“Kali terakhir, kedai runcit hanya boleh dibuka beberapa hari sebelum Hari Raya Aidifitri. Kami masih mengalami kerugian (kerana pengguna tidak diberi cukup masa untuk membeli pakaian baru),” katanya.

Pada masa itu, Tan dilaporkan mengatakan industri mengalami kerugian lebih dari RM6 bilion pada April 2020.

“Kali ini, anggaran kerugian harian yang ditanggung oleh pengeluar tekstil adalah sekitar RM72 juta disebabkan oleh PKP 2.0 dan RM120 juta lagi setiap hari di bahagian runcit,” katanya.

“Pihak kami telah menulis kepada Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri serta kepada Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Dan Hal Ehwal Pengguna untuk mengizinkan kami membuka semula dengan pematuhan ketat terhadap SOP,” katanya.

Tan menambah bahawa dia gagal memahami alasan di sebalik menutup sebuah kumpulan kecil kilang dan kedai tetapi membiarkan bahagian pembuatan dan pengeluaran beroperasi.

“Ketika kerajaan mengizinkan sektor pembuatan dan pengeluaran beroperasi selama PKP 2.0, kami berpendapat bahawa kami sama sekali tidak terjejas.

“Tetapi akhirnya kami mengetahui bahawa hanya mereka yang terlibat dalam pembuatan peralatan pelindung diri (PPE) yang dibenarkan beroperasi dan mereka hanya dapat menghasilkan PPE.

“Sekiranya terdapat penutupan penuh terhadap semua industri untuk waktu yang singkat untuk meratakan lengkung Covid-19, saya tidak ada masalah. Tetapi sekarang, kita menjangkakan penutupan sebahagian untuk meratakan lengkung jangkitan Covid-19. Saya merasakan bahawa (penutupan) ini akan berlarutan selama berbulan-bulan, “katanya.

“Mengapa hanya industri fesyen, pakaian dan tekstil tidak boleh beroperasi tetapi yang lain boleh? Anda boleh membeli barang kemas tetapi anda tidak boleh membeli pakaian,” katanya.

Sebilangan besar sektor ekonomi dibenarkan beroperasi do bawah PKP 2.0, berbeza dengan PKP yang diperkenalkan pada 18 Mac 2020.

Kedai perabot, kedai barang kemas, perkhidmatan dobi, bengkel kenderaan adalah antara perniagaan lain yang dibenarkan terus beroperasi.-Mkini

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");