Berita Hari Ini

Azmin pertahan kerusi Gombak walaupun berdepan saman pengundi

Ahli Parlimen Gombak, Azmin Ali, yang disaman oleh pengundinya kerana meninggalkan parti yang menjadi pilihannya pada pilihan raya 2018, berkata beliau akan terus berkhidmat untuk kawasan itu yang disandangnya selama 13 tahun.

“Saya masih bertekad untuk terus memimpin Gombak dan mewakili setiap lapisan masyarakat, tanpa mengira bangsa dan agama,” katanya dalam catatan Twitter malam tadi.

“Ini adalah tanggungjawab saya sebagai Ahli Parlimen dan warganegara Malaysia yang mendambakan kesejahteraan bagi semua rakyat Malaysia.”

Kenyataan menteri kanan ekonomi itu muncul seminggu selepas beliau menafikan melanggar tugas fidusiari sebagai Ahli Parlimen dan menipu pengundinya ketika keluar dari PKR dan bergabung dengan PPBM untuk membentuk Perikatan Nasional tahun lalu.

Sebagai tindak balas terhadap tuntutan mahkamah yang diajukan oleh 10 pengundi Gombak, Azmin berkata dalam afidavit jawapannya bahawa keputusan untuk meninggalkan PKR diambil untuk memastikan pengundi Gombaknya tidak akan menjadi “mangsa” perebutan kuasa dalam bekas partinya dan perpecahan dalam Pakatan Harapan (PH).

Dalam pernyataan tuntutan mereka, para pengundi mendakwa Azmin menyebabkan kejatuhan kerajaan PH pada Februari 2020 apabila bergabung dengan PN, yang termasuk Barisan Nasional dan orang yang Azmin sendiri telah mengakui pada masa lalu “dituduh dipercayai melakukan rasuah”.

Pengundi terbabit berkata, bekas timbalan presiden PKR itu telah berjanji mematuhi manifesto pilihan raya PH 2018 dan untuk menangani, antara lain, salah laku BN ketika beliau menjadi sebahagian daripada kerajaan pusat.

Sebagai tindak balas, Azmin berkata bahawa janji pilihan raya yang dibuat semasa kempen pilihan raya umum ke-14 dilakukan atas nama PH dan bukan atas kemampuannya sebagai calon Parlimen Gombak dan DUN Bukit Antarabangsa.-FMT

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");