Berita Hari Ini
Like

Bank teruk semasa krisis, macam peminjam wang berlesen

March 6, 2021
353 Views
0 Comments
1 minute read
Bank teruk semasa krisis, macam peminjam wang berlesen

Pengasas AirAsia, Tony Fernandes mengkritik industri perbankan, sebagai paling teruk dan seperti peminjam wang berlesen semasa krisis ekonomi.

Oleh kerana itu, industri perbankan berkemungkinan memiliki jangka hayat yang pendek, dan diganti oleh kemajuan teknologi kewangan (Fintech).

“Mereka tidak benar-benar membantu mendapatkan modal kepada golongan muda untuk melabur.

“Pergi ke bank, dan anda perlu menggadaikan rumah dan mungkin ibu jari anda juga untuk mendapatkan pinjaman,” katanya ketika Forum Ekonomi Remaja yang diadakan melalui Facebook Live.

Katanya, bank paling teruk semasa krisis kerana mereka lupa bahawa syarikat yang berjaya sebelum krisis akan terus berkembang setelah wabak Covid-19 berakhir.

“Mereka melupakan hubungan selama 15 tahun dan tiba-tiba menjadi seperti pemungut hutang syarikat pinjaman wang berlesen.”

Oleh sebab itu, Fernandes meminta industri perbankan untuk melihat sendiri isu ini karena ada peluang untuk mencuba model baharu.

Katanya, ia termasuk perbankan gaya lama di mana hubungan dibina untuk membantu syarikat yang berdepan krisis.

Sebagai contoh, katanya sistem kewangan AS terus menghasilkan produk hebat kerana mereka mempunyai struktur modal yang matang.

“Ada peluang untuk itu … bagi mereka yang mempunyai visi.

“Isu besar di Malaysia adalah mendapatkan modal untuk usahawan muda kerana ada peluang besar, dan banyak idea hebat.”

Fernandes berkata, dunia digital akan mengubah cara kerja dan kerana itu, AirAsia sebagai syarikat penerbangan lebih banyak bercakap mengenai Fintech.

“Syarikat yang ketinggalan tidak akan berada di sana.”

AirAsia yang memiliki cabang Fintech dikenali BigPay, menawarkan perkhidmatan kewangan, termasuk kredit kepada golongan berpendapatan rendah B40 dan M40.-FMT

Komen & Pendapat

Comments are closed.