Berita Hari Ini

LHDN fail notis kebankrapan terhadap Najib

 Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) memfailkan notis kebankrapan terhadap bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak kerana gagal membayar cukai pendapatan berjumlah RM1.69 bilion seperti diputuskan Mahkamah Tinggi, pada Julai tahun lalu.

Mengikut dokumen yang difailkan di mahkamah, Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) memfailkan notis itu di Mahkamah Tinggi di sini, pada 4 Februari lalu terhadap Najib selaku penghutang.

Berdasarkan notis berkenaan, Najib perlu membayar RM1.69 bilion dengan lima peratus kadar faedah setahun atas jumlah baki dari 22 Julai 2020 (tarikh keputusan Mahkamah Tinggi) hingga 4 Februari 2021 iaitu RM45.9 juta serta kos RM15,000 dan setakat 4 Februari 2021 jumlah itu menjadi RM1,738,804,204.16

Pada 22 Julai tahun lalu, Mahkamah Tinggi memutuskan bahawa Najib perlu membayar tunggakan cukai tambahan LHDN bagi tempoh 2011 hingga 2017 berjumlah RM1.69 bilion selepas membenarkan permohonan LHDN untuk memasukkan penghakiman terus terhadapnya

Penghakiman terus ialah apabila mahkamah memutuskan kes tertentu melalui hujahan tanpa mendengar keterangan saksi dalam perbicaraan.

Peguam Muhammad Farhan Muhammad Shafee yang mewakili Najib ketika dihubungi berkata, mahkamah menetapkan 5 Mei ini untuk pengurusan kes itu.

“Datuk Seri Najib menerima salinan notis itu semalam (kelmarin),” katanya.

Najib memfailkan rayuan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi itu di Mahkamah Rayuan yang menetapkan 16 Jun untuk mendengar rayuannya.

Mengikut Seksyen 103(2) Akta Cukai Pendapatan 1967 (ITA), seseorang yang diperintahkan membayar hutang itu perlu menjelaskan bayaran itu kepada LHDN walaupun beliau memfailkan rayuan.

Oleh itu, LHDN memfailkan notis kebankrapan terhadap Najib kerana masih gagal membayar jumlah berkenaan sehingga kini.

Hari ini, Mahkamah Tinggi Sivil, menetapkan 11 Jun untuk mendengar permohonan Najib bagi menangguhkan perintah Mahkamah Tinggi itu.

Hakim Datuk Ahmad Bache menetapkan tarikh itu ketika pengurusan kes berkenaan.– BERNAMA

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");