Membawang Hari Ini

Isteri ‘Trauma’ & Takut Suami Ambil Suntikan Pembesar Zakar, Bila Minta Cerai Tak Mahu Pula…

Seorang wanita tampil mengajukan soalan kepada Peguam Syarie dan Konsultan Perundangan Islam, Fahmi Ramli adakah terdapat cara lain yang boleh dilakukan jika si suami mengambil suntikan pembesar zakar dan tidak mahu menceraikannya.

‘Suami ambil injection pembesar zakar’

Jelas wanita ini lagi, perkara tersebut membuatkan dia ‘takut’ untuk melakukan hubungan kelamin bersama suaminya. Susulan daripada soalan tersebut, peguam Fahmi Ramli tampil memberikan penjelasan dan wanita tersebut boleh menuntut fasakh.

Dalam kes begini isteri masih nak meneruskan ke arah penceraian sebab bimbang masalah kesihatan takut akan menghadapi isu berkaitan dengan kemudaratan diri, suami tak mahu ceraikan.

Jadi isteri boleh memfailkan fasakh cuma fasakh yang nak dibawakkan bergantung kepada alasan. Tapi fasakh pasti setiap negeri tak ada pun kata isteri boleh tuntut fasakh atas sebab zakar suami besar.

Dari sudut mental, kalau menyakiti maksudnya telah berlaku macam contoh ada orang yang mungkin dia mengambil ubat sebagainya menyebabkan dia punya nafsu seksual terhadap isteri sampai luar biasa yang menyebabkan dia mendatangkan kemudharatan.

Ujar peguam Fahmi lagi, apa yang perlu dilakukan oleh si isteri adalah dengan mendapatkan laporan psikiatri bagi membolehkan tindakan seterusnya diambil.

Ini adalah perkahwinan toksik di mana kita tidak boleh berkompromi dengan perkara-perkara sebegini.

Sumber: Peguam Syarie dan Konsultan Perundangan Islam Fahmi Ramli

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");